Comunicació

la crònica

periodisme

Informar amb cura sobre la crueltat

El món del periodisme canvia vertiginosament però hi ha coses que es mantenen inalterables. Reflexionar sobre els límits del periodisme, la manera de tractar la informació, n’és una. Amb els atemptats de Barcelona encara a la memòria, la Setmana dels Rahola va organitzar ahir la taula rodona Informar davant del terror: els atemptats de Barcelona per parlar sobre com els mitjans van tractar aquella tragèdia. L’acte, moderat per la redactora d’El Periódico de Catalunya Cristina Buesa, va tenir lloc a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG, completament plena, i van participar-hi Patrícia Plaja, cap de comunicació dels Mossos d’Esquadra; Xavier Jubierre, cap de fotografia d’El Periódico de Catalunya fins al desembre passat, i Xavier Ramon, professor de la Pompeu Fabra i investigador del projecte Accountability i Cultures Periodístiques a Espanya .

Ramon va obrir l’acte amb l’informe que es va elaborar en el marc d’aquest projecte sobre el tractament informatiu de l’atemptat. Tot i que en línies generals l’informe era positiu, Ramon va mostrar alguns casos de males pràctiques en la cobertura de l’atemptat –titulars excessivament sensacionalistes, fons imprecises, manca d’advertència a l’espectador sobre la cruesa de les imatges– i va incidir en el paper que haurien d’assumir els mitjans en contextos de crisi.

Patrícia Plaja va deixar clar que “es pot fer molt bon periodisme des d’una institució” i que la seva intenció, durant els fets de l’agost passat, va ser la de crear “un portaveu digital que transmetés tranquil·litat i sensibilitat al mateix temps”.

Xavier Jubierre va ser en el centre de la polèmica per la portada que va publicar El Periódico el 18 d’agost. Per a Jubierre, la polèmica “va ser ideològica perquè aquella mateixa foto va ser portada de 50 diaris més”. A més, al seu parer, la foto “reflectia el que havia passat i estava contextualitzada”.

La Setmana dels Rahola continua aquesta tarda amb la conversa que mantindran els periodistes Víctor Amela (La Contra de La Vanguardia) i Rosa Gil, a l’auditori de la biblioteca Carles Rahola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia