Comunicació

Sanchis demana respecte per TV3 davant les crítiques

Cs, PP i PSC acusen TV3 de ser una eina en favor del procés en la comissió de control de la CCMA

Les declaracions d’Albert Rivera en què acusava TV3 de manipular encara cuegen i s’han convertit en les protagonistes de la comissió de control de la CCMA d’aquest divendres al Parlament. Els diputats de Cs han titllat els mitjans públics “d’instrument de propaganda al servei del procés” i de “manipular cada dia” i “mentir” i fins i tot han qualificat el director de la televisió de “reconegut separatista radial”, unes afirmacions que el PP ha secundat. El PSC ha lamentat que TV3 es dirigeixi només a una “part de la població” amb el “teleprocés”. El director de TV3, Vicent Sanchis, ha fet una crida a “mesurar les paraules” i a dividir la “crítica i fiscalització” als mitjans de comunicació de la “desconsideració, desqualificació i criminalització”, que entén que poden acabar provocant actituds violentes al carrer. De la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha assegurat que els mitjans públics ofereixen “diversitat de veus” tal i com ho constaten els informes de pluralitat.

La picabaralla per les acusacions de manipulació de TV3 ha centrat la comissió de control parlamentària i tant el director de TV3 com de la presidenta en funcions de la CCMA han fet una crida a la “prudència”. “Sigui mínimament respectuosa amb els conceptes”, ha etzibat Sanchis a la diputada de Cs Sonia Sierra. El director de la cadena televisiva ha assegurat que entén que els mitjans públics han d’estar sotmesos a filtres per indicar “si ho fem bé o no” i veu “lògic” del funcionament dels mitjans públics que hi hagi opcions polítiques que se sentin “més a disgust”. “Sol passar a tot arreu, però hi ha moltes maneres de dir les coses. Quan un dirigent polític es posa davant d’un periodista i li diu mentider, sectari, propagandista o divisor quin és el següent pas?”, li ha preguntat.

Davant d’això, ha explicat que ha traslladat personalment a dirigents polítics la necessitat que “mesurin” les paraules i ha garantit que “actuaran en conseqüència” si mai algun diputat rep un insult per part d’un periodista de TV3. Per contra, ha criticat que s’hagi insultat “professionals de la casa” i amb l’afegit que algunes veus ho lloïn “com a mèrit pel to”. Situacions com aquesta, ha continuat Sanchis, creu que impulsen determinats col·lectius a “prendre’s la justícia per la seva banda” i ha precisat que es tracta de col·lectius que secunden les mobilitzacions de Cs. “Demanaria que tots plegats intentin ser més humils i respectuosos perquè en algun moment podria produir-se una agressió que estaria fomentada en segons quines declaracions”, ha precisat.

La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha criticat també les declaracions de Rivera, que creu que afecten “drets i llibertats dels treballadors” i ha exposat les mesures que els mitjans públics han pres a l’hora de cobrir manifestacions. “Demanem diàleg, però a l’altra banda no hi trobes ningú”, ha asseverat.

De la seva banda, JxCAT i ERC han lamentat les declaracions de l’oposició, que consideren que no per estar poc fonamentades “son menys greus”. Marta Ribas, diputada dels comuns, ha demanat resoldre-ho amb “gestió política”. Finalment, la CUP ha acusat Sanchis de voler “blanquejar el feixisme” a TV3 donant veu i paraula a partits extraparlamentaris com Vox.

El tuit de Toni Albà en què escrivia una rima amb un insult dirigit a una ’Inés’ –posteriorment va demanar disculpes i va negar que es referís a Inés Arrimadas- també ha protagonitzat la comissió parlamentària. La presidenta en funcions de la CCMA ha rebutjat el qualificatiu i ha precisat que es tracta d’una “opinió personal” i d’una broma de mal gust d’un “col·laborador de TV3”. “El llibre d’estil és per als treballadors de la CCMA”, ha respost preguntada per Cs.

La diputada de PP Andrea Levy ha preguntat per un chyron inserit en un programa de TV3 en què hi apareixia la frase ’La Espanya profunda’ per situar un acte del partit a Andalusia. Llorach ho ha atribuït a un error que es va corregir “immediatament”.

“Puyal té la porta oberta als mitjans públics”

La sessió de control també ha servit per fer un primer balanç de l’inici de la temporada, amb el canvi al capdavant d’’El Suplement’ i a la ’TdP’, ara amb Ricard Torquemada. En aquest sentit, ha assegurat que la decisió de Joaquim Maria Puyal de deixar la ràdio és personal –”s’ha guanyat el dret a decidir”, ha bromejat Gordillo- però ha deixat clar que no és el seu final als mitjans. “TV3 i Catalunya Ràdio són casa seva i serem sensibles a la proposta que ens puguin fer”, ha reblat.

El director de Catalunya Ràdio també ha valorat positivament la posada en marxa dels podcasts a Spotify -amb una especial bona acollida dels espais d’iCat- o iniciatives com ’Crims’ i els ha circumscrit a la voluntat de la ràdio pública de ser “líder, puntera i creativa”.

Preocupació per l’edat mitjana dels treballadors

La presidenta en funcions de la CCMA ha reconegut la preocupació de l’ens per l’edat mitjana dels treballadors dels mitjans públics, situada ara en els 49 anys, i ha avançat que estan buscant com rejovenir nous perfils i incorporar-ne de nous.

Amb tot, ha augurat que caldrà acompanyar-ho de recursos “per fer-ho efectiu”. Alhora, ha explicat que també estan buscant la manera de mantenir l’estàndard de qualitat dels canals Super 3 i el 324.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia