Comunicació

La professió periodística s’uneix per exigir respecte al secret professional

Associacions de periodistes, mitjans i professionals protesten per la confiscació de telèfons i ordinadors en relació al cas Cursach

Associacions de periodistes, mitjans de comunicació i professionals de tota Espanya s’han unit per expressar la seva preocupació davant l’atac a la llibertat d’informació que suposa la confiscació de mòbils i ordinadors a periodistes de Mallorca i han reclamat respecte al secret professional.

Els professionals defensen que el registre policial i la confiscació judicial d’ordinadors, mòbils i documentació a periodistes d’Europa Press Balears i Diari de Mallorca per identificar una font d’informacions en un cas de corrupció suposen “un greu atemptat contra la llibertat de premsa”.

Sota el lema “El nostre secret professional, el teu dret a la informació”, el col·lectiu de periodistes es concentrarà aquest divendres en les proximitats del Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional --i a uns pocs metres de la seu del CGPJ– per protestar contra aquesta actuació judicial.

Un total de 658 periodistes han signat un escrit presentat aquest dijous a les 12.00 davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) al que han traslladat la seva “intensa preocupació i alarma per la insòlita i injustificable intromissió” en el citat dret recollit per la Constitució. “En 40 anys de vigència de la nostra Constitució cap membre del Poder Judicial havia ordenat entrades i registres en mitjans de comunicació per confiscar telèfons mòbils i ordinadors de periodistes que tracten de complir la seva missió constitucional en relació amb un cas de corrupció: proporcionar informació veraç als ciutadans”, explica l’escrit.

Per als periodistes, aquesta “insòlita actuació” per investigar una filtració del cas Cursach ordenada pel jutge d’instrucció 12 de Palma de Mallorca, Miguel Florit, amb el beneplàcit de la Fiscalia Anticorrupció, és “del tot injustificada”.

Només 24 hores després del seu llançament, més de 900 professionals –la majoria periodistes--, han signat el manifest de l’APIB, que està integrada en la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE).

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha expressat també la seva indignació i rebuig davant aquest fet que ha qualificat de “gravíssim i insòlit” i que contravé principis fonamentals de la llibertat d’informació, emparada per la Constitució, i de l’“inalienable” secret professional, que garanteix la protecció de les fonts.

A més d’aquestes mobilitzacions, els periodistes estan mostrant a les xarxes socials el seu rebuig a l’actuació del jutge Florit i publicant en Twitter selfies tapant-se la boca i mostrant els seus telèfons mòbils amb l’etiqueta #ElSecretoNoSeToca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia