Comunicació

Les cabres i les ovelles, a l’Agenda del Pagès 2021

Demà, dissabte, a la venda una nova edició de la popular agenda

Les cabres i les ovelles, i les races en perill d’extinció d’aquestes espècies, al monogràfic

Als quioscos fins al 17 de gener

El Punt Avui posa a la venda a partir de demà, dissabte, dia 5 de desembre, una nova edició de l’ Agenda del Pagès , que es podrà comprar a la majoria de llibreries i quioscos per 4,95 euros fins al dia 17 de gener.

L’Agenda del Pagès és un producte pensat com una agenda setmanal amb tots els consells per a la gent que treballa a pagès, però també per als aficionats a l’horticultura i la jardineria.

L’Agenda del Pagès arriba als trenta-sis anys d’existència fidel als seus orígens, com a eina útil i pràctica per a tothom. L’edició del 2021 té 208 pàgines, distribuïdes en tres grans blocs. En el primer hi ha l’agenda de l’any amb les dites populars, el calendari agrari i fiscal, les feines als camps i als horts, l’arboricultura, la jardineria, la ramaderia, l’aviram, l’apicultura, la maquinària i les fires, setmana a setmana i mes a mes. El segon apartat inclou un directori d’adreces, taules de preus, diagrames climàtics, els mercats tradicionals i ecològics als pobles de Catalunya i les festes tradicionals.

L’Agenda del Pagès, que edita el Grup Hermes, està codirigida per Anna Roca i Josep Guix, que disposen d’un grup de col·laboradors per tot el territori.

Les il·lustracions que acompanyen el monogràfic i l’agenda són de Tavi Algueró i el dibuix de la portada és de Josep Duixans. De la maquetació se n’han encarregat Núria Rudilla i Florent Morante.

Monogràfic

Finalment hi ha el tercer bloc, dedicat aquest any al bestiar oví i cabrum (ovelles i cabres), que, tal com s’assegura en el pròleg de la publicació, és “un sector ramader essencial per al territori però amb una tendència a desaparèixer, tot per un consum que no remunta i uns ingressos excessivament migrats”.

“Els ramats d’ovelles i cabres des de sempre han estat presents en el nostre territori, tenen un paper clau en la preservació dels ecosistemes i, de retruc, en el manteniment de la població rural, i proporcionen productes d’excel·lent qualitat: carn, llet per a l’elaboració de formatges, llana i pell”, escriuen Guix i Roca en la presentació de l’agenda, on també fan una reivindicació dels escorxadors de proximitat, molts d’ells municipals, bàsics per donar sortida als productes d’aquest bestiar, i dels quals molts han tancat darrerament.

El monogràfic fa un repàs de la tradició i la cultura ramadera de l’oví i el cabrum, unes espècies domesticades fa milers d’anys i que, des de sempre, han estat arrelades al territori. Així, se’n destaquen els seus productes de qualitat, com la carn, els làctics, amb els formatges i els iogurts, la llana i, finalment, la pell.

D’altra banda, per a compres de deu agendes o més a preu reduït, els interessats poden contactar amb el servei d’atenció al client d’El Punt Avui trucant al 972 18 64 80.

Reivindicació de les races autòctones en perill d’extinció

Pitu Guix i Anna Roca, autors de l’Agenda del Pagès, han volgut aprofitar que el monogràfic de l’edició d’aquest any estava dedicat a les cabres i a les ovelles per fer reivindicació dels ramaders que, arreu dels Països Catalans, treballen per conservar les diferents races autòctones d’oví i cabrum, moltes de les quals estan en perill d’extinció, com l’ovella ripollesa (en un dibuix de Tavi Algueró, al costat).

“Les ramaderies que mantenen sistemes de producció amb races autòctones d’oví i cabrum en perill d’extinció contribueixen a preservar la biodiversitat i el patrimoni. Són més respectuoses amb el medi i les tradicions culturals, i enforteixen l’economia local”, escriuen Guix i Roca en la presentació de la segon part del monogràfic de l’agenda en què es presenten dotze d’aquestes races d’ovelles i cabres i s’entrevista ramaders de diferents indrets del país que tiren endavant projectes per protegir-les i mantenir-les, sovint fent front a importants dificultats.

Aquestes races són la cabra de l’Albera, la cabra alpina, la cabra blanca de Rasquera, la cabra catalana, la cabra pirenaica, l’ovella aranesa, l’ovella guirra de València, l’ovella menorquina, l’ovella ripollesa, l’ovella roja mallorquina, l’ovella roja del Rosselló i l’ovella xisqueta.

Els ramaders entrevistats són de llocs tan diversos com Crespià (Pla de l’Estany), Linyola (Pla d’Urgell), Rasquera (Ribera d’Ebre), Vilanova de Meià (Noguera), València d’Àneu (Pallars Sobirà), Salardú (Val d’Aran), Argelaguer (Garrotxa), Ciutadella (Menorca), Lloseta (Mallorca), Camprodon (Ripollès) i Peramea (Pallars Sobirà).Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.