Comunicació

Els Premis Nacionals de comunicació reten homenatge a la ràdio

‘Crims’, ‘Polònia’, ‘Sàpiens’, ‘Filmin’ i ‘Cugat Mèdia’ recullen els seus guardons en un acte que ha emulat un programa radiofònic

La periodista Júlia Otero i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB reben mencions honorífiques

La 20a edició dels Premis Nacionals de Comunicació ha homenatjat la ràdio amb motiu dels 75 anys de les primeres emissions regulars a Catalunya.

El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat s’ha convertit aquesta tarda en un estudi radiofònic per a la cerimònia de lliurament dels guardons, que ha conduït la periodista Gemma Nierga. L’acte ha volgut emular un programa de ràdio, un mitjà de comunicació que, segons Nierga, “ha demostrat tenir molta força”.


Els guardons han reconegut aquest any Carles Porta pel programa Crims, de Catalunya Ràdio i TV3; el programa ’Polònia’ de Televisió de Catalunya; la revista Sàpiens; la plataforma audiovisual Filmin; les campanyes de Salut durant la primera onada de la Covid-19, i Cugat Mèdia, que ha recollit el guardó en la categoria de Comunicació de Proximitat. El jurat també ha atorgat mencions honorífiques a la periodista Júlia Otero i a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

Els premiats han passat pel programa de ràdio, que ha començat a les sis de la tarda, i ha finalitzat amb una conversa entre Nierga i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El primer premiat en passar per l’estudi ha estat Carles Porta, que ha rebut el guardó de Radiodifusió,  per Crims, el programa de ràdio i televisió en català on es narren episodis de crims reals, per “l’excel·lència dels seus continguts i per la seva capacitat d’innovació, amb un format que va començar com a radiofònic i podcast i que posteriorment s’ha traslladat a la televisió”. Porta ha defensat que “més que de morbo, m’agrada parlar de curiositat, d’acompanyar, d’informar”. El periodista ha dit que la crònica negra “ha agradat tota la vida”, però que l’impuls de Crims no s’explica sense “el rigor, respecte i ritme narratiu” que ha enumerat com a guies del programa., “apliquen el rigor informatiu, el respecte per tothom i el ritme narratiu”.

Polònia, produït per Minoria Absoluta, ha estat premiat en la categoria de Televisió pels seus 15 anys d’emissió a Tv3 durant els quals “ha aportat pluralitat i higiene democràtica a l’espai català de la comunicació”, segons el jurat.  El director del programa, Roger Rubio, ha explicat que al llarg de la seva trajectòria “Polònia ha canviat molt perquè el públic ha canviat, així com el pes que ha tingut la política en la ciutadania”.  L’actor Queco Novell ha destacat la capacitat de la nova classe política d’encaixar la parodia.

En la categoria de premsa, la revista Sàpiens  ha estat premiada per ser “un referent de la recerca històrica del país i la seva capacitat per fer-la arribar a tot tipus de públics amb un llenguatge amè i rigorós, en català”. La directora de la revista, Clàudia Pujol, ha remarcat que “en un món on proliferen les fake news, el periodisme té un paper necessari”.

El jurat ha lliurat el premi en Mitjans d’Arrel Digital a la plataforma Filmin, especialitzada en cinema independent i d’autor, per “potenciar l’oferta de continguts audiovisuals en català a través de la plataforma FilminCAT”. També li ha reconegut ser “una empresa pionera que ha apostat per nous canals de distribució de continguts ”. El cofundador de Filmin, Juan Carlos Tous, ha explicat que l’aposta de futur de la plataforma és poder “oferir al públic el cinema en versió original” i ha remarcat que el doblatge i els subtítols en català haurien d’estar a tots els mitjans de comunicació.

També han estat premiades les campanyes #joActuo i #ensEnSortirem i les infografies informatives del Sistema de Salut de Catalunya durant la primera ona de la pandèmia, en aquest cas en la categoria de Publicitat. La responsable de coordinar les campanyes, Sílvia Hernández, ha destacat la sintonia i rapidesa amb la qual van treballar gairebé 100 persones per tirar-les endavant i s’ha mostrat orgullosa de “veure que el màrqueting i la comunicació també serveixen per salvar vides”.

Finalment, en la categoria de Comunicació de Proximitat, el jurat ha guardonat Cugat Intervé per la seva trajectòria de quaranta anys de servei públic i per aprofitar les noves tecnologies per ampliar els seus canals de comunicació i oferta informativa. La seva directora, Mònica Lablanca, ha agraït a tot l’equip del mitjà la seva feina, i ha recalcat la “mirada posada en el futur, per fer continguts de valor i ser útils per a la ciutadania, posant-la al centre”.

Els premis han distingit amb un esment especial la periodista Júlia Otero per la seva gran trajectòria, la seva professionalitat i per ser “una de les dones de referència en el periodisme, amb caràcter i les idees molt clares”.  Otero no ha pogut assistir a l’acte perquè es recupera d’un càncer, però  ha enviat un missatge gravat d’agraïment. “Aquest premi, per una nena gallega que quan va arribar a Catalunya només sabia parlar gallec, és un orgull i un tresor; per una persona acaba de travessar el desert d’aquesta malaltia tan cruel, és com una llum que il·lumina el tros de camí que encara falta”, ha assegurat. Otero ha fet una defensa de la “responsabilitat” en la seva professió, i ha dit que ella l’ha assumit sovint fent de “pont” entre Catalunya i la resta de l’Estat.

La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona també ha rebut una menció d’honor per ser una facultat de referència i la formació de l’alumnat al llarg dels seus 50 anys d’història.

El president Pere Aragonès ha felicitat els premiats i ha posat en valor els premis, com un reconeixement als professionals d’un àmbit molt divers. “Un reconeixement del país a uns bons professionals imprescindibles per un país viu, una democràcia forta i una ciutadania empoderada”, ha assegurat.

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació de l’edició de 2021 ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i format pel secretari de Mitjans de Comunicació Oriol Duran, en qualitat de vicepresident, i pels vocals Núria de José Gomar; Jofre Llombart Anton; Roger Loppacher i Crehuet; Miquel Miralles i Fenoll; Elena Neira Borrajo; Núria Piera López; Patrícia Plaja Pérez; Jordi del Río i González i Rosa Romà i Monfà. Per primer cop els premis han tingut un jurat paritari i han incorporat l’encàrrec de la consellera per tal de buscar una especial sensibilitat feminista a l’hora d’atorgar els premis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia