Comunicació

l'entrevista

“És imprescindible l'educació per progressar”

Com va sorgir la idea de participar en aquest concurs per a joves reporters?

Ho vaig veure per casualitat per internet i m'hi vaig apuntar tard, cap al final de la convocatòria, quan quedava una setmana perquè s'acabés el termini. De fet, és la primera vegada que s'ha organitzat i em va cridar l'atenció que a més de poder-hi participar amb un article escrit, també s'hi podia enviar un àudio, i com que m'agrada la ràdio i estic treballant en ràdio, m'hi vaig apuntar. El concurs està dividit en dues fases i vaig haver d'enviar dos reportatges. En total hi van haver 200 participants, i d'aquests en van seleccionar 30, que vam ser els que vam anar una setmana a Brussel·les amb el Centre Europeu de Periodisme, que va organitzar seminaris i xerrades. Allà vam assistir a un fòrum a escala europea de temes de desenvolupament, i va ser arran d'aquí que es va fer el reportatge final.

Quin tema abordaven els dos reportatges que va presentar?

Tots dos són d'àudio. El primer que vaig presentar també parlava de la importància de l'educació i ho feia comparant dades del Marroc amb dades d'aquí. La idea era explicar com hi ha pocs quilòmetres que ens separen però hi ha grans diferències. I el reportatge guanyador el vaig fer durant l'assistència al fòrum sobre desenvolupament a Brussel·les. Allà vaig parlar amb responsables de dues ONG que tracten de l'educació a l'Àfrica, i un d'ells em va explicar la història d'una noia de Moçambic que treballava en un mercat però que, com que era analfabeta i mai havia anat a l'escola, l'estafaven. I volia demostrar la importància que té l'educació, que no se'n parla gaire, però que és imprescindible per progressar.

Què destaca de l'experiència viscuda a Brussel·les?

No va ser gaire turística (rialles), va ser tota de treball. De fet, no m'esperava per res guanyar ni arribar a la final, i per això vaig viure la setmana a Brussel·les intensament com si fos ja el premi. I va ser una gran experiència; conviure trenta joves periodistes acabats de llicenciar.

Li havien interessat els temes de cooperació i el desenvolupament, o ha estat a partir de l'experiència que hi veu un futur professional?

Una mica de tot. A partir d'ara crec que m'hi interessaré més. De fet, estic fent un màster sobre integració europea, i sí que havia tocat temes de cooperació i desenvolupament. M'interessava el tema, però potser a partir d'ara m'hi interessaré més.

Llicenciada, està fent un màster i el premi és un extra en el currículum. Com veu l'entrada en el món laboral?

Molt difícil. Estic col·laborant amb Catalunya Ràdio a les comarques de Tarragona, però és bastant difícil entrar en el món laboral, amb una feina de veritat. Espero que internet sigui el futur d'alguna cosa i que a partir d'aquí se'ns obrin les portes, perquè l'entrada als mitjans tradicionals és bastant difícil. Amb tot, m'agradaria treballar en ràdio.

La solució pels estudiants ara és continuar la formació?

És la solució de moment. De la meva promoció que l'any passat vam acabar periodisme, són quatre comptats els que treballen d'això.

El premi és una visita a Tanzània. Ja hi ha anat?

És un viatge amb una delegació de la Comissió Europea. El viatge ha de ser entre el març i el juny, però no volen que coincideixi amb les dates d'examen ni amb el període de pluges. Hi viatjarem les tres noies que vam guanyar el concurs: Chiara Zappala, d'Itàlia, per un article de premsa, i Katie Davies, del Regne Unit, pel reportatge més original.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.