Comunicació

L'etiquetatge en català, a estudi a ‘L'illa de Robinson'

La Plataforma de la Llengua fa balanç de vint anys i explica les últimes accions a favor de l'idioma

L'etiquetatge avança, però arriba només al 10%

La Plataforma per la Llengua ja fa 20 anys que demana fets tan elementals com que els productes que es venen a Catalunya estiguin etiquetats, també, en l'idioma del nostre país. Però aquesta petició tan simple no sempre troba ressò i hi ha qui la considera com una despesa inassumible.

L'organització va presentar, aquest dissabte passat, un informe explicant tota la feina feta i, a més, es va fer una demostració cívica i pública per demanar a Coca-cola que també etiqueti en català.

Per explicar la situació de l'etiquetatge en català, la seva evolució i quines accions cíviques més es preparen, L'illa de Robinson ha convidat Bernat Gasull en representació
de la Plataforma.

A l'informe es llegeixen conclusions com ara que Kellogg's, Bayer, Danone, Durex i Nestlé etiqueten en suec a Finlàndia, en francès a Bèlgica i en alemany a Suïssa, però no en català al nostre país, tot i que les llengües esmentades tenen menys parlants que el català en els països esmentats.

La Plataforma recorda que l'any 2010 es va aprovar el codi de consum de Catalunya, que reconeix el dret del consumidor de rebre l'etiquetatge en català i el deure de les empreses de fer-lo complir. Doncs bé, la Plataforma constata que aquest codi no es compleix i, al contrari del que s'afirma a la premsa espanyola, no hi ha sancions de cap classe.

Malgrat tot, constata la Plataforma, l'etiquetatge en català va augmentant. Segons els càlculs de l'organització a partir d'una mostra de més de 2.000 productes, un 10% dels generalistes estan etiquetats en català; és a dir, el doble que fa dos anys.

Però la Plataforma també es queixa que Coca-cola no etiqueta en català i, en canvi, sí ho fa en altres llengües que tenen menys parlants. I això malgrat que el consum a casa nostra dobla el d'Holanda, Noruega i Suècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia