Comunicació

Amb els braços oberts

Són els primers d'abraçar, d'acollir els refugiats sirians que creuen els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l'illa de Lesbos en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús després d'haver pagat una fortuna als traficants, a les màfies turques que han convertit l'èxode humanitari més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària davant la inoperància d'Europa.

Sense ficció de TV3 estrena aquesta nit, a les 21.55 h, el documental To Kyma. Rescat al mar Egeu, que mostra la gran feina que fa una ONG petita, nascuda a Badalona, Pro-Activa Open Arms, instal·lada a l'illa de Lesbos. El fil conductor del documental i ànima d'aquesta ONG és Òscar Camps, que explica com va sorgir la iniciativa. “Tot va començar amb unes fotos que van aparèixer a les xarxes socials de quatre nens ofegats en una platja; el socorrisme és la nostra feina, i quan va acabar la temporada, veient el que passava, vam decidir destinar tots els diners que teníem per anar-hi.” Camps va remarcar, en la presentació del documental, la “nul·la” resposta que han rebut de les administracions, tant de l'espanyola com de la grega, i d'altres organitzacions. Amb quatre socorristes i 15.000 euros de les seves butxaques, sense ajudes públiques, han aconseguit cobrir 17 km de costa ajudant la vintena de barques, amb famílies senceres, que hi arriben cada dia.

El documental, rodat entre la tardor i l'hivern de l'any passat, mostra imatges d'una gran duresa. “Tant de bo així puguem fer obrir els ulls de la gent del nostre entorn perquè vegin el que està passant al costat de casa”, va destacar David Fonseca, codirector del documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia