Comunicació

El 37% dels periodistes valencians està a l'atur

L'índex de la professió està “setze punts per damunt” de la mitjana del País Valencià

S'ha passat de 200 periodistes desocupats en 2008 a 1.100 actuals

Un informe de la Unió de Periodistes adverteix que el mercat laboral no pot absorbir als 400 llicenciats que ixen cada any

L''índex d'atur de periodistes i reporters gràfics al País Valencià se situa en el 36,8 %, dels quals més del 35 % són de llarga durada, segons un informe impulsat per la Unió de Periodistes. Segons conclou l'estudi, realitzat a partir de dues-centes entrevistes realitzades a professionals en actiu i aturats, més de la meitat dels enquestats s'ha vist afectat per un ERO o acomiadaments, quasi sis de cada deu ha patit una reducció salarial i el 22,4 % té més càrrega de treball.

El president de laUnió, Sergi Pitarch, ha presentat l'informe “Crisi en el sector de periodistes i periodistes gràfics a la Comunitat Valenciana (2006-2016)” junt als seus autors, Fulgencio Torremocha i Esma Kucukalic, els quals han qualificat de “demolidor” i “traumàtic” l'impacte de la crisi en el sector.

L'estudi revela que hi ha 1.100 periodistes inscrits en el Servef i que dels que tenen ocupació, el 40 per cent són autònoms i solament el 36,9 % té contracte (fix, el 13,1 %; i temporal, el 23,8 %). Mentre, hi ha 158 fotoperiodistes en l'atur i sols 15 d'ells treballen tenen contracte.

Pitarch ha assegurat que davant aquestes dades, l'associació s'ha proposat “abans d'estiu” seure “en una mateixa taula” a patronal, sindicats i Servef (administració) per a elaborar un pla per a “impulsar i reconvertir” la professió davant els nous nínxols i les noves oportunitats sorgides en el sector.

Ha alertat que l'índex d'atur en aquesta professió està “setze punts per damunt” de la mitjana de l'atur a la Comunitat (21 %) i ha advertit que el mercat laboral no pot absorbir als 400 llicenciats que ixen cada any de les universitats. “Les seues possibilitats de trobar ocupació en un mitjà públic o privat són quasi nul·les i o van a l'atur o emigren o canvien de professió”, ha apuntat i ha ressaltat que el sector educatiu s'ha convertit en el “salvavides” dels periodistes, ja que un 20 % dels que han perdut la seua ocupació recala en educació.

També ha indicat que més de la meitat dels enquestats “s'ha vist obligat a convertir-se en autònom, amb la precarietat que això suposa” i ha explicat que, encara que el periodisme sempre ha sigut una professió vocacional, el 46,7 % “canviaria de professió”.

La coautora de l'estudi ha explicat que l'informe inclou un annex de “com s'han anat destruint el treball” en els mitjans de comunicació –amb reducció de pàgines, ERO “bestials” i tancaments– i una comparativa del creixement de l'atur, que ha passat de 200 periodistes en 2008 a 1.100 actuals.

Pitarch ha lamentat la “falta de visió del món universitari” que, malgrat la greu situació del sector, ha seguit oferint la titulació sense “eines” per a les noves necessitats, per la qual cosa “no acaben la carrera preparats per als nínxols actuals”.

L'únic nínxol en el qual han detectat que es crea “un poc d'ocupació” és el de les noves tecnologies i els gabinets de premsa. Pitarch ha assegurat que encara que l'impacte del tancament de Radiotelevisió Valenciana va ser “brutal” no ha sigut l'única cosa que ha afectat al sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia