Comunicació

comunicació

Les Corts celebraran dos plens el dijous per a triar el president i el Consell Rector de RTVV

PSPV, Compromís i Podem criden a respectar els acords, PP critica el “corró” i C's parla de “traïció” per “ocultar-los informació”

Les Corts Valencianes celebraran aquest dijous dos plens per a triar al president i el Consell Rector de la nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV) –que portarà el nom de Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació– en cas que en la sessió prèvia del dimecres no s'obtinguen els vots necessaris per a traure els nomenaments avant segons marca la llei. Així ho ha acordat aquest dilluns la Junta de Síndics, que ha tractat el tràmit parlamentari per a la designació del president i integrants del Consell Rector de la corporació.

La normativa estableix que en el cas del president ha d'obtenir en el parlament valencià en una primera votació –que es durà a terme el dimecres– dos terços del suport de la cambra; tres cinquens en segona i majoria absoluta en la tercera, quan eixiria triat, però sols de forma provisional durant un període de sis mesos. Pel que fa al Consell Rector, únicament hi haurà dues votacions i es necessitarà dos terços i tres cinquenes parts.

Els partits que defensen la candidatura a la presidència de Josep López Álvarez –PSPV, Compromís i Podem– han demanat que es respecte l'acord aconseguit, que també incloïa a Ciutadans (C's). “No entenem el canvi de C's; ens sembla que són excuses per a justificar un canvi de vot marcat per Madrid”, ha assenyalat el síndic de Compromís, Fran Ferri.

En aquest sentit, Ferri ha retret a Ciutadans que atribuïsca la seua negativa a López Álvarez per les relacions familiars de la seua dona amb dirigents del PSPV. “És filar encara més prim i són excuses que van en contra d'obrir una televisió pública i en valencià que necessitem els valencians i el sector”, ha remarcat.

Coherència i respecte

Per la seua banda, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha insistit que existeix una proposta signada per quatre grups –Compromís, C's, Podem i PSPV– que dóna suport a la candidatura de López Álvarez pel que ha fet una crida a la “coherència” i al “respecte” dels pactes aconseguits.

Des de Ciutadans, Toni Subiela ha insistit que s'ha “traït” a la seua formació, ja que se'ls “va ocultar informació sobre les relacions familiars” de López Álvarez amb els socialistes José Manuel Orengo i Alfred Boix.

Sobre aquesta qüestió, Ferri ha defensat que ells “no miren les relacions familiars més enllà del que diu la llei”, que posa l'accent en vincles directes, per la qual cosa ha manifestat que el que es va buscar era que fóra “un professional, que tinguera experiència en RTVV i que fóra competent per a liderar el Consell Rector”.

Així mateix, Subiela ha criticat la “improvisació i presses” en la designació dels membres del Consell Rector, especialment després de la decisió de Podem del seu lloc provisional en favor del PP, a una candidata que veu “no adequada en pro del consens i diàleg”. Ha considerat que anar fins a un tercer ple suposa “imposar un candidat” i “carregar-se tot el treball que s'ha fet aquests mesos”. “Estem bastant decebuts amb aquesta postura”, ha lamentat.

Declaració d'hostilitat

Sobre aquest tema, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha considerat que la decisió de Ciutadans és “una excusa” per a fer “una declaració d'hostilitat inconcebible”. Així, ha defensat que “tothom té família” i que López “no és un amic de Puig”. A més, ha puntualitzat que desconeixia la relació de parentiu i que va haver-hi temps perquè tots els grups “fer investigacions” sobre les propostes de persones per a dirigir el Consell Rector.

Corró parlamentari

Finalment, la diputada popular María José Catalá PP ha defensat el seu no al candidat proposat a president en considerar que “s'ha retorçat la llei” per al final “en dos dies arribar a una majoria absoluta i aprovar el que ells volen”. “Açò és un corró parlamentari en tota llei i açò és fer el que els dóna la gana”, ha reprovat.

A més, ha criticat que en el ple del pròxim dimecres no s'incloga una llei d'Educació que va proposar la seua formació política perquè “no els dóna la gana”, però en canvi sí facen plens per a “buscar una majoria absoluta com volen”. “Utilitzen una supèrbia parlamentària per a aconseguir els seus propis interessos”, ha resolt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia