Comunicació

El tràmit definitiu

El Congrés dóna llum verd a una llei que permet la privatització de les televisions autonòmiques amb els vots del PP i l'abstenció de CiU, i la resta hi vota en contra

CiU garanteix
que defensarà
el model de TV3
i ERC diu que
la reforma pretén empetitir-la

La comissió d'Indústria del Congrés va aprovar ahir, amb els vots del PP, l'abstenció de CiU i el vot en contra de la resta de grups, el projecte de llei de l'audiovisual, que flexibilitza la gestió i permet la privatització de les televisions autonòmiques. Un cop superat aquest tràmit, la llei va al Senat i, si no hi ha modificacions, quedarà definitivament aprovada. CiU, ERC i el PSOE van denunciar la invasió de competències de les comunitats autònomes pel fet que la llei obliga al dèficit zero. La diputada de CiU Imma Riera va assegurar que la seva formació defensarà el “model d'èxit” de TV3.

La votació en comissió va registrar el mateix equilibri de forces que hi va haver la setmana passada, quan el PP va imposar la seva majoria absoluta en el ple del Congrés per rebutjar les cinc esmenes a la totalitat que hi havien presentat els grups. Malgrat que en aquest tràmit en comissió va acceptar algunes de les modificacions que hi havien presentat el PSOE i el PNB, els populars van tornar a quedar sols en la votació de la reforma de la llei.

Acords amb RTVE

Els populars també van aprofitar el tràmit en comissió per introduir les seves pròpies modificacions en el text. Destaca l'esmena que permet tant a les televisions com a les ràdios autonòmiques poder assolir acords entre elles i amb RTVE per a la producció o edició conjunta de continguts, l'adquisició de drets sobre continguts. Les modificacions acordades amb el PSOE impliquen un canvi de nom de la llei. L'esmena pactada amb el PNB estableix una excepció per a les televisions i ràdios públiques de Navarra d'acord amb el seu règim foral.

La diputada de CiU Imma Riera va indicar que la seva formació comparteix que es permeti als territoris decidir com gestionen les seves televisions, però no comparteix que la reforma envaeixi les competències exclusives de la Generalitat. Des d'ERC, Teresa Jordà va destacar que la llei prioritza “el negoci” per sobre “el servei públic”. El PP no ha acceptat cap de les onze esmenes que ERC havia presentat per “garantir el respecte a les competències de la Generalitat”, fer possible la reciprocitat perquè TV3 es pugui veure al País Valencià i “establir l'obligatorietat d'emissió i finançament de la producció en llengües cooficials”. El PSOE havia presentat setze esmenes al projecte en què demanaven, entre altres coses, la garantia del “pluralisme polític” en els consells d'administració de les televisions i mecanismes per evitar “la concentració mediàtica”. El PSC, a través d'un comunicat, va criticar l'abstenció de CiU contra un text “que envaeix les competències del govern reconegudes per l'Estatut”.

Permet a les comunitats que són majors d'edat decidir quin és el model pel qual es volen regir
Macarena Montesinos
Diputada del PP
Marca un camí irreversible i dibuixa un model neoliberal que destrueix el servei públic
Juan Luis Gordo
Diputat del PSOE
És una reforma amb un clar contingut centralista, uniformador i privatitzador
Teresa Jordà
Diputada d'ERC
Lamentem que confirmin un model que no respecta les competències de les comunitats
Imma Riera
Diputada de CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.