cultura

‘Priorat', vins amb èpica

Un documental explica com cinc vinaters van donar fama mundial a la comarca

“Quan vam proposar el projecte a la televisió, vam dir que no es tractava d'un documental de vins, és una història èpica que hi ha darrere una regió de vins.” El cineasta David Fernández de Castro planteja així la història que explica a Priorat, que, abans d'estrenar-se a Sense ficció, s'estrena demà a Barcelona i s'està negociant que es projecti per tot el territori català a la xarxa de cineclubs. Narra la història dels cinc vinaters (René Barbier, Carles Pastrana, Daphne Glorian, Josep Lluís Pérez i Álvaro Palacios) que van arribar al Priorat a finals dels 70, decidits a produir allà els millors vins del món.

Aquests cinc vinaters visionaris, pagesos i gent de la comarca, i experts en vins estrangers participen en el documental, que inclou imatges dels espectaculars paisatges del Priorat en les diferents èpoques de l'any. David Fernández de Castro explica que el documental va néixer en una altra comarca, a l'Empordà: en van fer un altre sobre la salvació dels aiguamolls. “Quan el vam presentar en el festival Memorimage de Reus –recorda–, una persona va venir i em va dir que li havia recordat la història del Priorat, en què uns joves forasters van arribar a una zona deprimida i van començar a fer vins de qualitat que van posar la comarca al mapa mundial.; vam pensar que la història donava per a un documental”

Fer realitat l'impossible

Segons el director, feien la broma que “fer documentals és complicat”. “Però veient la història de René Barbier i companyia, t'adones que tot és possible; fins i tot hi ha un professor d'Esade que fa servir aquest exemple a les classes d'economia: com una idea eixelebrada acaba funcionant, com uns joves inconscients, amb moltes ganes i sense diners, acaben tirant endavant un projecte.”

El documental també recull molts testimonis de gent de la comarca: “També volíem fer un homenatge als que van resistir al territori, fent vi, tot i que hi perdien diners.” David Fernández de Castro diu que el Priorat “visualment és increïble, amb una gran personalitat Volíem reflectir el cicle del vi al llarg d'un any, amb els canvis dels paisatges. El paisatge és el tercer convidat d'aquest documental.”Des del punt de vista de la posada en escena, “és un documental amb elements de mainstream [per al gran públic], però també amb recursos cinematogràfics, i renunciem a la veu en off.” Originalment havia de ser un documental del Sense ficció de TV3, però “vam fer un teaser i la companya Dogwoof ens va proposar fer-ne la distribució internacional”. La pel·lícula ha passat per festivals com l'IDFA d'Àmsterdam, la Seminci de Valladolid o el festival català Most, i té bones perspectives perquè es vegi a molts altres països, sobretot en canals de televisió i festivals especialitzats en gastronomia..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA