cultura

Restauren l'aixovar d'una casa jueva cremada l'any 1391

Els arqueòlegs destaquen una gran gerra decorada amb iconografia musulmana

A les excavacions al call de Lleida s'hi han trobat peces pertanyents a una família benestant, estrelles de David, vaixella, canelobres i armes

El projecte de recuperació de l'antic call jueu de la ciutat de Lleida que desenvolupa la Paeria amb la col·laboració de la Generalitat ha tret a la llum les restes d'una casa benestant del segle XIV que va ser incendiada pels cristians en el pogrom de l'any 1391. Entre els vestigis calcinats de l'immoble que s'han localitzat destaca una gran tenalla del segle XIII que servia per emmagatzemar aigua i que estava sostinguda per un suport en forma de peanya, del qual fins ara no se n'ha identificat cap altra d'igual a la península, segons destaca l'arqueòleg municipal de la Paeria, Xavier Payà.

Es tracta, segons els arqueòlegs, d'una troballa espectacular: una gran gerra decorada amb motius incisos i estampats amb punxons d'iconografia musulmana (l'arbre de la vida, les gaseles protectores, els arcs...) fabricada al segle XIII per mestres terrissers que vivien al regne nassarita de Múrcia i Granada.

Tot i que l'estat de conservació de la peça dificultarà donar-li volum, explica la responsable del Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL), Carme Prats, no serà així amb el suport i el recollidor d'aigua que l'acompanya, una maqueta arquitectònica d'un palau nassarita.

De l'aixovar de la casa també s'han trobat moltes altres peces, com ara un brancal de porta amb tres estrelles de David, calders de coure, canelobres, peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa, com és el cas d'una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Tot aquest conjunt de peces, i també d'altres de localitzades durant les excavacions al call jueu de Lleida, està sent restaurades pel laboratori d'arqueologia de la UdL.

Cuirassa visitable a la primavera

La Paeria preveu que l'antiga cuirassa jueva de la ciutat,a la zona de l'antic seminari, sigui visitable a partir d'aquesta primavera, en cas que no apareguin noves restes arqueològiques que facin retardar novament el projecte per fer visitable l'espai.

Al marge de les darreres troballes, durant els treballs d'excavació duts a terme a l'antiga cuirassa, entre els carrers Dolors i Maranyosa, s'han localitzat altres cases, restes del clavegueram de l'època i de l'antic seminari de Lleida, a més de nombroses peces de ceràmica i bronze, sobretot. Les troballes no estructurals es traslladaran a l'arxiu municipal o bé al magatzem municipal d'arqueologia per tal que també puguin ser vistes pels ciutadans. Així mateix, des de la Paeria no descarten organitzar una exposició amb les peces i fragments apareguts al call jueu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona