Cultura

etcètera

Dia del punt volat

Una campanya per Twitter ha proposat aquests darrers dies instaurar que el 24 de gener sigui el dia del punt volat, aquesta grafia nostrada que porta la ela geminada. Aquest petit homenatge proposa penjar a la xarxa, amb l'etiqueta #diadelpuntvolat, dibuixos, pintures, cançons... que incloguin aquest signe. I per què el 24 de gener? Doncs perquè és el dia del 1913 en què es van signar les Normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans, en les quals es va regular l'ús de la ela geminada i, amb ella, el del punt volat.

El punt volat, també anomenat punt alçat, és una mica més alt que un punt normal. Per tant, escrivim col·laborar i no col.laborar. Als teclats de l'ordinador, normalment el trobem prement la combinació “majúscula + tecla del número 3”. Els teclats de les tauletes i els telèfons mòbils són més complicats. Acostumen a incorporar aquest signe i per escriure'l, generalment, cal prémer uns segons sobre la tecla del punt normal. Però no sempre és tan senzill, depèn de la marca de l'aparell.

El català no és l'única llengua que fa servir aquesta grafia. En japonès i xinès, s'utilitza per separar paraules, com en el cas de les paraules estrangeres. En taiwanès, es fa servir per indicar que una vocal és més oberta. Però no cal que anem tan lluny per trobar-la: també s'emprava en occità medieval i, actualment, en el dialecte gascó i el francoprovençal.

Però el punt volat no tan sols s'usa lingüísticament, les matemàtiques també el fan servir per representar la multiplicació.

Pel que fa a la ela geminada, sí que és una grafia pròpia del català. El 1913 es va adoptar per motius etimològics i de pronúncia. Prové d'un so originari del llatí, però actualment aquest so s'ha perdut i la ela geminada es pronuncia com una sola ela. Per saber si una paraula s'escriu amb ela geminada, hi ha un seguit de pautes que ens poden ajudar. Els mots començats amb al·l- (al·legar, al·ludir), il·l- (il·lusió, il·lès) i col·l- (col·lapse, col·loqui) i les paraules acabades en –el·la (novel·la, mortadel·la), -il·la (tranquil·la, goril·la), -il·lar (destil·lar, oscil·lar) i –el·lir (expel·lir, repel·lir). Altres paraules que s'escriuen amb ela geminada són cèl·lula, excel·lent, instal·lar, intel·ligent...

Sabíeu que...
Una iniciativa pretén instaurar que el 24 de gener sigui dia del punt volat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.