cultura

Cultura

Puig inaugura el Museu Joan Fuster traslladant el suport “d'un govern que se sent fusterià”

El president de la Generalitat Valenciana reivindica l'assagista suecà com “el darrer gran il·lustrat” i remarca que cal donar a conèixer el seu vessant intel·lectual més enllà de la política

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha reivindicat aquest dimecres la figura de Joan Fuster com el “darrer gran il·lustrat” valencià durant l'acte institucional d'inauguració del museu que obre portes a Sueca (Ribera Baixa) dedicat a l'assagista. En el marc del seu discurs, Puig ha traslladat als responsables del museu i a les institucions municipals el suport del seu govern, assenyalant que és un executiu que “se sent fusteria”, afegint tot seguit que és conscient que aquesta afirmació no li comportaria “cap alegria”. El president valencià ha demanat posar de relleu el Fuster més desconegut per al gran públic i la seva vessant de pensador contemporani i humanista més enllà de les seves connotacions polítiques. Puig ha afegit que “ara més que mai cal llegir Fuster i anar als arrels de la il·lustració, en un món que intenta tornar a la contrareforma”.

El nou Museu Joan Fuster, que s'inaugura coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l'assagista, està ubicat al que va ser la seva casa En aquest espai, el president de la Generalitat Valenciana ha dit que la seva obertura, després de dècades d'endarreriments, s'emmarca “en el nou temps de reparació de la memòria i la cultura democràtica”.

Estigmatitzat

El cap del Consell ha afegit que Fuster és “principi i pedra cabdal” en el renaixement dels valencians “des dels arrels” perquè significa “un permanent exercici de contemporaneïtat allunyat del folklorisme, amb un valencianisme que ha estat revolucionari en la contemporaneïtat” i perquè “no pensava en passat sinó en futur”. Puig ha assenyalat que va marcar “la diferència entre la prehistòria i la història” del País Valencià i ha manifestat “la gran sort” dels valencians de tenir intel·lectuals com ell.

En declaracions als mitjans, Puig ha remarcat que Joan Fuster “ha estat estigmatitzat per unes elits” i ha recordat que va patir dos atemptats a casa seva. “És una part de la història que no s'ha d'amagar, que cal superar. Vull que se secularitzi la figura de Fuster, és molt més que una mena d'antiheroi, per alguns una mena de Satanàs”, ha dit.

Per la seva part, el conseller valencià d'Educació i Cultural Vicent Marzà s'ha mostrat “feliç” per complir “un objectiu de legislatura”, que ha detallat com el “d'honorar la memòria del poble valencià, eixamplar les ments amb el coneixement de la figura de Joan Fuster i obrir l'Espai Joan Fuster”. Marxà ha considerat “de justícia” poder obrir l'espai després de tants anys i ha remarcat el caràcter avantguardista de l'assagista suecà.

El director de l'Espai Joan Fuster, Francesc Pérez i Moragón, s'ha referit a la magnitud del llegat de l'escriptor i ha manifestat el propòsit “de tirar endavant un programa d'activitats que faci conèixer tot aquest fons artístic, bibliogràfic i documental que no es pot exhibir al Museu i, sobretot, que el posi a l'abast dels investigadors i de les persones interessades en l'obra i la figura de Fuster”.

Segons que ha informat el govern valencià, la conselleria de Cultura ha realitzat diferents treballs per adequar els fons del Centre de Documentació de l'Espai, que facilitarà que els investigadors accedeixin al llegat de milers de llibres i premsa, el que permetrà aprofundir en el coneixement de l'obra de Fuster. Així mateix, ha creat l'Aula de Didàctica de Cultura Contemporània per apropar la figura de l'assagista a l'alumnat. Alhora, l'Ajuntament de Sueca ha habilitat el Museu Joan Fuster per mostrar als visitants la trajectòria professional i vital de l'escriptor suecà. Les activitats de l'Aula Didàctica s'iniciaran el proper 14 de febrer. Aquest curs serà un projecte pilot en el qual participarà l'alumnat de Sueca i el proper estarà obert a visites escolars de tots els centres educatius del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE