cultura

Música

Vides paral·leles

Els valencians Feliu Ventura i Xavi Sarrià (Obrint Pas) comparteixen una nit de “llibres, cançons i batalles” a L'Auditori de Barcelona, com a part del Barnasants

Els dos músics aniran aquest mes a diverses zones de refugiats a Grècia

Després d'estrenar-lo fa poc més d'un any en el cicle Born de Cançons i haver-lo passejat arreu dels Països Catalans, Feliu Ventura (Xàtiva, 1976) i l'exmembre d'Obrint Pas Xavi Sarrià (Barcelona, 1977) porten avui al Festival Barnasants l'espectacle Llibres. Batalles. Cançons (Sala Tete Montoliu de L'Auditori de Barcelona, entrades exhaurides). “Amb en Xavi ens coneixem des del primer dia a la Facultat de Filologia”, explica Ventura. “Eren uns dies que es coneixia molta gent, entre els quals també en Josep Nadal de La Gossa Sorda”, hi afegeix Sarrià. “Érem la primera generació que havia pogut estudiar en valencià i compartíem moltes coses, sobretot la de voler anar més enllà d'on fins aleshores havia arribat el País Valencià.”

La seva relació ha estat constant des d'aleshores, però possiblement mai tan intensa com en l'actualitat, ja que tots dos, a més de l'espectacle, van realitzar l'any passat el documental La batalla d'Amed, viatge al Kurdistan assetjat i, a finals d'aquest mes mateix, visitaran diverses zones de refugiats a Grècia. “Han estat reallotjats del camp i, amb el canvi, han perdut aquell fràgil sentiment de pertinença a una comunitat”, assenyala Ventura. “Hi ha xiquets que jugaven junts als camps i que ara han estat dispersats, la qual cosa no és irrellevant si tenim en compte el gran drama que han patit. Nosaltres hi anem per participar en una sèrie d'activitats al voltant de la música que els permetran tornar-se a socialitzar”.

Abans, però, hi haurà el recital d'avui a L'Auditori, on hi haurà convidats com ara el també exmembre d'Obrint Pas Miquel Gironès, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, el guitarrista Borja Penalba i la cantant Judit Neddermann. Els llibres de l'espectacle són Totes les cançons parlen de tu i Com un record d'infantesa, amb què Sarrià i Ventura, respectivament, van debutar en el terreny de la narrativa. De cançons n'hi haurà de seves i també de Kortatu, Ovidi Montllor, Daniel Viglietti, Extremoduro, Lluís Llach, Víctor Jara i Al Tall. I de batalles, finalment, les “que han marcat les nostres vides”, segons assegura Sarrià. “N'hi ha de vitals, més enllà de la música, i també moltes que hem viscut al País Valencià els últims vint o trenta anys contra la censura, que han estat especialment intenses.”

Una fotografia, en resum, generacional que, no obstant això, no perd de vista d'on venim. “Quan vam començar a fer cançons vam adonar-nos que, de fet, parlaven de molta altra gent”, assenyala Ventura. “Parlen, però, de generacions com la dels nostres pares”, conclou Sarrià. “Mirem d'entendre què hem après, què no hem comprès i quines esperances i desencisos ens uneixen i ens separen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia