cultura

la crònica

Les moltes ànimes negres del ‘soul'

El soul en té moltes, d'ànimes negres. Molts sons i diferents veus, en general moltes capes per a un mateix concepte, del qual el Black Music Festival , en cada nova edició, esdevé el gran mostrari per enamorar-se d'aquestes ànimes que canten com cap altra al sentiment. Serveixi, a tall d'exemple, l'última nit de concert de l'edició d'enguany dissabte a la sala La Mirona.

Obria Jalen n'Gonda , nascut nord-americà però arrelat musicalment a Liverpool. Sol a l'escenari, lluny d'empetitir-se en la categoria, ingrata, d'actuar abans que el cap de cartell i quan l'auditori no s'ha omplert, Jalen n'Gonda va demostrar el poder que té la senzillesa. Només una guitarra (també es donava suport en alguna cançó amb els teclats) i una veu amb les quals fa parar l'atenció a un auditori, encara desganat. El músic, fent-se escoltar, reivindica la seva presència dalt l'escenari; semblava poca cosa, a dalt, però cançó a cançó es va fer gran i gran. Es pot descobrir les influències de Jalen n'Gonda amb Holler (When You Call My Name). i Why I Try. Ens quedem, per raons sentimentals, amb la versió que va fer del clàssic d'Otis Redding, I've been loving you.

De l'acústica, potent i ferma, de Jalen N'Gonda al so vibrant, un black vitalista, de The Suffers, una formació de deu músics liderats per la vocalista Kam Franklin. El seu soul és el que afegeix capes: de la tradició de la ciutat d'origen, Houston, amb música cajun fins al so caribeny que es percep amb la incorporació a la banda de dues congues, al capdavant de les quals, hi havia José Luna, amb ulleres de sol i també showman alhora de presentar la banda. La vocalista Kam Franklin va fer seu aquest soul de barreges quan va cantar una cúmbia i per presentar-la a l'audiència va invocar el nom de la cantant texana Selena. The Suffers , però, també van transitar, i molt, pel soul que evoca una peli policial dels anys setanta, amb els primers compassos de Make some room . I Kam Franklin va fer un duet amb el teclista Patrick Kelly al més pur estil Barry White i Gloria Gaynor. El seu és un soul ballable, una ànima negre que carrega energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia