cultura

ciència

Renovar-se o...

Hem escoltat mil vegades que el canvi climàtic és el major repte al qual ens enfrontem, malgrat que històricament el clima sempre ha anat canviant. La gran diferència és que ara ho fa a una rapidesa sense precedents. Per això és important parlar-ne, conèixer de mà dels investigadors què és això del canvi climàtic i si té remei i, sobretot, reflexionar-hi. Aquest mes us proposo dos llibres que parlen del canvi climàtic i de com posar-hi remei de manera racional

Ja hem fet tard?

Hi ha moltes maneres d'afrontar el canvi climàtic, des de les més tremebundes fins a les que mostren símptomes d'esperança. Si no volem fer tard, millor estar esperançats i no defallir. Això és el que fa Andreu Escrivà a Encara no és tard. Claus per entendre i aturar el canvi climàtic, llibre guanyador de la vint-i-dosena edició del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que, sigui dit de passada, ha esdevingut tot un referent de la divulgació i és esperat any rere any amb anhel per moltes persones afeccionades a la ciència–. Escrivà és llicenciat en ciències mediambientals i doctor en biodiversitat, i des de l'Observatori del Canvi Climàtic, on treballa, forma part del comitè d'experts en canvi climàtic de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu del llibre és clar: conèixer què implica realment l'escalfament global, per la qual cosa ens n'explica les bases físiques i les conseqüències que tindrà per a les nostres societats i els ecosistemes que les sustenten. Més encara, s'atreveix a plantejar quina responsabilitat hi tenim tots plegats, cadascú de nosaltres individualment, els governs i les grans empreses. I, finalment, ens presenta la pregunta més transcendent de totes: és tard per prendre decisions que evitin un escalfament catastròfic? Com diu textualment, “el canvi climàtic no va de solucions úniques i respostes categòriques, sinó de saber fer-se les preguntes adequades”. Un llibre rigorós, amè i esperançador que conté algunes de les claus per construir una societat més justa, sostenible i resilient.

Posem-hi remei

En la mateixa línia apunta el llibre de Josep Centelles Cap al 100% renovable. Reflexions sobre la transició energètica a Catalunya i la seva governança. Centelles, enginyer industrial i especialista en economia urbana i regional, es dedica professionalment a la formulació d'estratègies de desenvolupament econòmic en diversos països, entre els quals Catalunya. El llibre parteix d'una evidència inqüestionable: la nostra vida quotidiana depèn totalment de l'accés a l'energia. Imagineu què faríeu tot un dia sense aigua calenta ni electricitat i benzina? La nostra dependència de l'energia externa és extraordinàriament elevada. Perquè ens en fem una idea: per funcionar amb normalitat, el cos humà necessita consumir uns 100 watts de potencia cada dia. Però la que utilitzem cada dia procedent dels combustibles, l'electricitat, etcètera, arriba a uns 12.000 watts.

Potser algú dirà que ens cal reduir molt el consum, però ens hi hem acostumat tant que aquesta alternativa és, a hores d'ara, impensable. Per això, el gran mèrit d'aquest llibre, de lectura àgil i que atrapa per la seva necessitat, és que no proposa reduir significativament el consum, sinó transformar radicalment el model energètic. Comença amb una anàlisi sistemàtica de les fonts d'energia que utilitzem actualment, i a partir d'aquí proposa una sèrie de passos molt ben meditats per fer una transició energètica racional cap a models sostenibles i, també, socialment i globalment més justos.

Encara no és tard
Andreu Escrivà
Editorial: Bromera / PUV Alzira, 2017 Pàgines: 216 Preu: 19,95 euros
Cap al 100% renovable
Josep Centelles
Editorial: Octaedro Barcelona, 2016 Pàgines: 150 Preu: 12,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona