Música

concerts musicals

Burman Flash celebrarà 20 anys amb dos únics concerts

El grup cassanenc, que es va acomiadar el 2011, actuarà demà a La Mirona amb les entrades gairebé exhaurides i el 10 de juny a les barraques de Cassà

“No tenim intenció de continuar”

El grup cassanenc Burman Flash es reunirà, sis anys després del seu últim concert, per oferir dues úniques actuacions que serviran per celebrar el vintè aniversari. Demà pràcticament tots els músics que van passar per la banda actuaran a la sala 2 de La Mirona de Salt (22.30 h), en un concert per al qual fa setmanes que les entrades estan exhaurides –tot i que dimarts el grup va anunciar per Facebook que quedaran algunes entrades disponibles a la taquilla–, i el 10 de juny a les barraques de la festa major de Cassà de la Selva, amb Doctor Prats i Animal Djs. Fa un any que els membres de Burman Flash estan preparant els 25 temes que tocaran en aquests dos únics concerts. “No hi ha intenció de continuar”, remarquen els músics d'aquest grup que va ser pioner del mestissatge a les comarques gironines, per la fusió d'estils –partint de l'ska, per arribar al pop i altres espais sonors– i la convivència del català i el castellà en unes lletres que sovint tenien contingut reivindicatiu. “En aquell moment no ho vam tenir gens fàcil: tot el que hi havia era rock català o... el desert.”

L'últim concert de Burman Flash va tenir lloc el 14 de maig del 2011 al pavelló polivalent de Cassà, després de catorze anys d'activitat i cinc discos: un maxisingle de cinc temes titulat Rubik (2000) i els àlbums Gira (Ariadna, 2001), Brila (Ariadna, 2004), Desmemòria (Autoeditat, 2006) i Jugues...? (Gorvijac, 2009). El grup va debutar el 17 d'octubre del 1997, al pub 9 Toc de Cassà, encara com a quartet.

Burman Flash va arribar a fer més de 200 concerts, per tot Catalunya però també al País Basc, Madrid, València, Aragó o la Rioja, i va fer tres gires per Alemanya –en una de les quals va tocar també a Suïssa– i una a França. Entre els concerts més destacats, recorden especialment les seves actuacions a les festes de Vitòria, l'Acampada Jove d'Arbúcies, les Festes de la Mercè de Barcelona –van tocar al moll de la Fusta, amb els calongins Fes-te Fotre– i el concert de cloenda del Mercat de Música Viva de Vic. “En una època en què no hi havia xarxes socials, era impressionant anar a tocar a Lleida i trobar-te algú que coneixia totes les cançons. I en ciutats com Berlín el públic alemany, que no ens coneixia de res, venia a escoltar-nos amb molt de respecte i després feia cues per comprar els nostres discos”, recorden.

I continuen fent memòria: “Des del principi vam tenir el convenciment que la cosa funcionaria. Vam començar a presentar-nos a concursos i els guanyàvem. Però no era gens fàcil combinar la música amb els estudis i les primeres feines, i això va comportar un sacrifici brutal des del punt de vista personal: era la feina o la música. A més, tot el que guanyàvem en els concerts ho invertíem en els discos, els videoclips i les gires. I fer un disc ens podia costar dos milions de pessetes.” Gira el van gravar als estudis bascos Garate, de Kaki Arkarazo (Kortatu, Negu Gorriak), amb BVA Triku (Betagarri, Obrint Pas) com a productor, amb el qual van repetir a Brila, gravat com Desmemòria, als 44.1 d'Aiguaviva. El seu comiat, Jugues...?, que va comportar un important canvi de so i d'imatge, es va gravar als estudis Blind Records, de Barcelona, amb Caïm Riba (Pastora) com a productor.

Gira, el tema que donava nom al seu primer disc, va ser el seu gran èxit: fins i tot va entrar en el Top Ten Tomàtic del Club Super3, “entre Avril Lavigne i Álex Ubago”, i això els va garantir “estar tot un mes sortint cada dia a la tele”. “Cançons com ara Gira i altres dels primers discos les hem recuperat sense problemes, perquè les vam estar tocant durant molts anys. En canvi, les més recents les recordàvem menys.” En tot cas, Burman Flash ha preparat per als concerts de demà –el més íntim, per a unes 400 persones– i el 10 de juny un repertori en què estaran representats tots els seus discos i les diferents formacions de la banda: una dotzena de músics aniran entrant i sortint de l'escenari al llarg de dues nits tan emotives com intenses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA