Circ

Rémi Lasvènes

Mag

“Molts mags fan ‘magie nouvelle’ sense saber-ho”

Rémi Lasvènes, de la companyia Sans Gravité, escenifica diumenge l’espectacle ‘Déluge’ al Fimag de Torroella de Montgrí

El mag francès porta a escena un nou llenguatge artístic, inèdit a l’Estat

Rémi Lasvènes és l’actor de l’espectacle Déluge, de la companyia francesa Sans Gravité, que a la Fira Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí (Fimag), que tindrà lloc del 9 a l’11 de juny, oferirà dues funcions diumenge (17 i 20.30 h). Lasvènes treballa, des del 2009, amb la magie nouvelle, una nova disciplina de màgia que combina les il·lusions amb altres arts, com el teatre, la dansa o el circ. La magie nouvelle té cada vegada més adeptes i ja hi ha seixanta companyies a tot el món que n’ofereixen espectacles. Curiosament, ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol s’ha estrenat mai un espectacle d’aquest tipus. Torroella de Montgrí serà el primer escenari on es podrà gaudir d’aquesta nova disciplina.

És la primera vegada que una companyia presenta a l’Estat espanyol un espectacle de ‘magie nouvelle’. Com defineix aquesta nova forma d’art?
Per mi, la magie nouvelle és, en primer lloc, una manera d’escriure l’espectacle. L’escriptura de l’espectacle, la dramatúrgia, són posats en primer pla. El meu espectacle és en primer lloc, doncs, una ‘peça de teatre’, en la qual el malabarisme, la màgia, la dansa i el paper de l’actor són els instruments per expressar un objectiu comú.
Què pot esperar l’espectador d’una sessió de ‘magie nouvelle’?
Em sembla important oferir al públic diferents tipus d’emocions. L’estupefacció, lligada a una performance (de circ o de màgia), no és l’única meta buscada. Espero fer sentir al públic sentiments diversos i, per què no?, portar-lo també a reflexionar sobre el món actual.
Per què s’associa aquest tipus d’espectacle al nou estil de circ?
El circ va seguir la mateixa mutació que la màgia, ara fa una trentena d’anys. En aquest període, les arts de circ s’han barrejat amb altres arts i els espectacles han començat a explicar històries. Des de fa deu anys, crec que la magie nouvelle es troba dins d’aquesta dinàmica. La tendència és global. Penso que molts mags contemporanis fan magie nouvelle sense saber-ho.
Què ens ofereix ‘Déluge’?
Déluge explica la història d’un home, sol, que intenta amb totes les seves forces continuar vivint, alhora que al seu voltant regna el desordre i el caos. A poc a poc, el caos entra en el seu propi univers, però ell lluita fins al final per mantenir-se viu. És una metàfora de la nostra societat, que experimenta en aquest moment, a escala mundial, commocions increïbles. Els éssers humans continuem la nostra vida, passi el que passi. És fascinant, però també, a la vegada, patètic. Utilitzo la màgia per il·lustrar aquestes mutacions del món. Un recipient de residus plàstics flotant a l’oceà Pacífic, no és tan increïble com una pilota que vola? Malgrat tot, continuem aixecant-nos al matí, portant els nens a l’escola... El personatge de Déluge s’adapta a aquests nous elements, amb la mateixa obstinació que nosaltres. Això esdevé divertit, però també inquietant.
Per què es va escollir el nom de ‘sense gravetat’ per a la companyia?
Des de la seva creació, el 2009, treballo sobre la gravetat de les meves pilotes de malabarisme. Poden caure normalment o quedar-se flotant a l’aire. Sense gravetat té un doble sentit en francès, en relació a les coses que volen, però també sobre les que no tenen gravetat. Això permet qüestionar-se la veritable importància de les coses que ens envolten.
Com valora la celebració d’una fira internacional de màgia com la de Torroella de Montgrí?
Fimag és un esdeveniment molt reconegut en el món de la màgia. Estic encantat de participar-hi i és un gran repte per a mi actuar en una altra llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia