Cultura

Cultura

Quan els Cabrera dominaven el país

‘El vescomtat de Cabrera’ explica l’abast d’aquesta senyoria feudal

El rei Pere III va separar Vic del comtat de Barcelona

El vescomtat de Cabrera, una de les principals senyories feudals de Catalunya i que incloïa bona part d’Osona, va ser el resultat del matrimoni entre Guerau I, senyor de Cabrera (1017-1050) i Ermessenda de Montsoriu, vescomtessa de Girona. El cap i casal del vescomtat de Cabrera era el castell de Montsoriu, però els seus dominis s’estenien per la Selva (Hostalric va ser-ne la capital fins al segle XIX) i des del Montseny fins a la costa de l’Alt Maresme. A Osona, els Cabrera eren senyors del Cabrerès i de Roda de Ter almenys des de principi del segle XI. A mitjan segle XIV, van aconseguir els termes d’Espinelves, Sau i Manlleu i els castells de Torelló i Sentfores. A més, el rei Pere III va concedir a Bernat III, un dels descendents, el comtat d’Osona –a l’entorn de la Plana de Vic–, que va existir fins al fatídic 1364.

Qui vulgui conèixer la història d’El vescomtat de Cabrera, només cal que vagi a l’Arxiu Comarcal d’Osona, a Vic, on fins al 23 de juny hi ha una exposició dedicada a aquesta nissaga de senyors que, pels deutes, ho van perdre tot. Una parada obligatòria és a les vitrines que contenen documents de mitjan segle XIV de l’Arxiu Municipal de Vic. Un és de l’1 de desembre del 1355: la partida reial de Vic nomenava procuradors perquè protestessin pel designi reial de separar la ciutat i la parròquia de Vic del comtat de Barcelona. Mig any més tard, el rei Pere el Cerimoniós ordenava als prohoms de la partida de Vic que prestessin vassallatge a Bernat de Cabrera, a causa de la permuta feta amb Vilafranca del Penedès. Amb aquell canvi, Vic en va sortir perjudicada, tal com va reconèixer el rei, que, en crear el ducat de Girona, no tenia cap intenció de separar la ciutat de Vic del comtat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

La Fundació Josep Pla celebra els 50 anys

Palafrugell
Judit Díaz Barneda
Traductora

“He desenvolupat un gran sentit de culpa”

Barcelona
Art

Una exposició redescobreix Adolf Fargnoli a la Fundació Masó i el MNAC

Girona
Art

L’exposició de Xavier Monsalvatje arriba demà al Museu de Breda

Breda
Olot

Un home agredeix la conductora d’un autobús a Olot

Olot

Premis ARC per al Càntut, Porta Ferrada, The Tyets, El Pot Petit i les festes del Tura

lleida
CULTURA

La UAB remarca el “compromís” i el “rigor científic” de Joan B. Culla

UNIVERSITAT

La UdG investirà doctor ’honoris causa’ Ulises Cortés

GIRONA
UNIVERSITAT

La UdG mantindrà l’antiga sala d’estudi de la biblioteca de Medicina oberta als estudiants

GIRONA