cultura

Un nou ballet a Catalunya

Terrassa serà la seu d’una companyia estable de dansa clàssica, que tindrà associada una Acadèmia

A l’agost s’ha convocat una audició internacional per contractar trenta ballarins

El Centre Cultural Terrassa, que des de fa 34 anys dedica una atenció especial a la dansa en les seves temporades artístiques, serà la seu d’una nova companyia de clàssic: el Ballet Catalunya Terrassa. La companyia es presentarà oficialment el novembre i el 26 d’aquest mes oferirà la primera actuació. Aquest estiu es faran les audicions per cobrir trenta places de ballarins i ballarines, entre cos de ball i solistes. Concretament, les audicions es faran els dies 3 i 4 d’agost al mateix Centre Cultural de Terrassa i s’ha fet una convocatòria internacional.

Darrere d’aquest ambiciós projecte hi ha els responsables de l’IBStage de Dansa, un curs d’estiu que cada any aplega més estudiants d’arreu del món a Barcelona, a l’Institut del Teatre, i que es clou amb una gala al Gran Teatre del Liceu en la qual hi participen estrelles de la dansa. La direcció de la companyia l’assumirà Leo Sorribes, mentre que l’artística Elías García, Ballarí als Ballets de Montecarlo. Com a directora artística associada hi ha Larissa Lehznina, primera ballarina al Mariinsky Theatre & Het National Ballet, i com a directora artística associada i coreògrafa principal, la cubana Xiomara Reyes, directora de la Washington School of Ballet primera ballarina de l’American Ballet Theatre. El Master Ballet principal serà Rinat Imaey, mestre de l’American Ballet Theatre durant 15 anys, i també hi participaran Piotr Nardelli, ballarí solista i col·laborador de Maurice Béjart, i les professores Ángeles Lacalle i Glòria Gella, de llarg recorregut pedagògic en el terreny de la dansa.

“El Ballet de Catalunya neix amb l’objectiu d’omplir un buit que des de fa dècades es reclama a Catalunya, com és el de disposar d’una companyia de dansa autòctona”, diu el text de presentació de la companyia en el seu web . I és cert que a Catalunya, després de la dissolució de la Companyia de David Campos, que tenia la seu al Teatre Sagarra de Santa Coloma, i la d’Ángel Corella, el Barcelona Ballet, el panorama és del tot desolador. Cap de les dues companyies va aconseguir un suport institucional, com tampoc ara el Ballet Catalunya Terrassa, que engega gràcies, en part, al mecenatge. “Des del Centre Cultural Terrassa els hem donat tot el suport possible; ens cal una companyia de dansa professional que treballi al país i que es pugui fer un forat en el panorama internacional”, explicava ahir Adrià Fornés, director del Centre Cultural Terrassa. “Nosaltres fa trenta-quatre anys que programem dansa i el més important ara és crear públic, per això una companyia catalana hi pot contribuir”.

Una acadèmia associada

En paral·lel a la companyia, també neix l’Acadèmia del Ballet de Catalunya, que serà el centre de formació professional en dansa clàssica del Ballet de Catalunya. “Serà com una Masia, però de la dansa clàssica, en què s’ensenyarà als nens de ben petits i es farà en uns horaris que es podran compaginar amb l’escola”, avançava Adrià Fornés.

L’escola, que obrirà les seves portes a l’octubre, serà gestionada per la Fundació Ballet de Catalunya i s’instal·larà a la Nau Albiñana Ribas, que té 4.500 m² i està a pocs metres del Centre Cultural Terrassa. En aquesta Acadèmia s’oferirà un ampli ventall de classes de diverses disciplines de la dansa.

Entre l’equip de professors, sobresurt Samira Saidi, directora de l’English National Ballet School, ballarina al Ballet Reial de Birmingham Wells i de Sadler, o bé Ana Maria Prina, coreògrafa de ballet durant més de quaranta anys i exdirectora de l’Escola del Teatro alla Scala de Milà.

Ángel Corella també va intentar obrir una escola d’alt rendiment a Figueres, justament quan l’actual conseller de Cultura, Santi Vila, n’era l’alcalde. El projecte finalment no va arribar a bon port per manca de finançament i es va abandonar el 2014, mentre que la companyia es va dissoldre un any abans. El Ballet Catalunya Terrassa té tres espectacles programats per a la propera temporada del CCT: BNC Opening Gala (26/11); El Trencanous (22/12) i Triple Bill, coreografia: J.Arques i J. Elo (13/1/2018).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona