cultura

Oberts al món

Optimisme a les portes de la Setmana del Llibre en Català per l’augment de la facturació, que creix per tercer any consecutiu

El sector editorial reclama més implicació d’Ensenyament en el Pla de Lectura 2020

La Setmana del Llibre en Català aixeca la persiana demà a l’avinguda de la Catedral amb optimisme i confiança. L’estudi elaborat per la Federación de Gremios de Editores assenyala que el 2016 es van facturar 238,65 milions d’euros, el que suposa un increment per tercer any consecutiu del 3,6% respecte al 2015, i això sense un augment del nombre de títols editats, “és una dada doblement positiva perquè vol dir que allò que estem publicant ho venem més”, va sostenir ahir Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Les vendes de llibres a Catalunya són de 491,204 milions d’euros. Les vendes en català representen un 25,4% del mercat, xifra que s’apropa al percentatge de l’Estudi d’Hàbits de Lectura i compra de llibres a Catalunya, segons el qual aquesta xifra és del 27’4%. Ayats també va assenyalar el pes que tenen les traduccions. Dels 11.343 títols editats, 1.800 corresponen a traduccions. “Sobretot s’ha d’invertir en l’àmbit de l’assaig, que és on trobem el dèficit més important de traduccions.” Un altre dels dèficits d’oferta en català és el còmic i la ciènciaficció. Un dels reptes que afronta ara el sector editorial català perquè es pugui complir el full de ruta marcat pel Pla de la Lectura 2020 és implicar el Departament d’Ensenyament, com també aconseguir més visibilitat de l’edició en català en cadenes i grans superfícies, aconseguir que les editorials tinguin més muscle empresarial i, el més important, fer més lectors. El novembre, els 96 segells que integren l’associació es reuniran en una jornada que servirà per definir les prioritats amb vista al nou curs.

Més internacional

“Aquesta és la Setmana del Llibre en Català més internacional de la història, i no només perquè vindrà Paul Auster, sinó també l’artista visual italià Nanni Balestrini, l’autora anglesa Mary Beard, i la siriana Gulnar Hajo”, va afirmar ahir Joan Sala, president de l’esdeveniment. Sala va remarcar el fet que la Setmana marca l’any editorial perquè les vendes, després d’una parada estival, van incrementant a partir de la Setmana. L’any passat es van facturar 254.000 euros, el que suposa un 16’6% més que l’any anterior. Es van vendre 22.300 títols, un 45% correspon a llibres de fons i la resta, a novetats. “Hem constatat que dels dos-cents títols de la rentrée literària, només uns quants es presenten a la Setmana del Llibre, que també serveix per donar visibilitat a llibres que van sortir per Sant Jordi i han tingut èxit.”.

Com a novetat, enguany estaran representats els diferents territoris del Països Catalans, Andorra, les Illes Balears i el País Valencià; falta, però, la Catalunya del Nord, representada en part juntament amb Andorra, i l’Alguer. La volada internacional d’aquesta 35a edició ve donada també per la presència de 16 editors estrangers que han estat convidats per l’Institut Ramon Llull coincidint amb la Setmana. “Els editors veuran la magnitud de la producció a Catalunya i assistiran també xerrades sobre el món literari català”. A més, un estand estarà dedicat a les traduccions d’autors catalans a llengües estrangeres. “Això ens permetrà fer d’ambaixadors de la nostra literatura.”

De nou falta Ensenyament en aquesta Setmana que s’inaugura més tard que l’any passat, la qual cosa ha suposat “una logística impressionant” per poder desmuntar les parades a temps per a la Mercè. “Això ha fet que els mestres no s’hi hagin pogut implicar, tot i que tampoc hi ha massa voluntat per part seva”, rebla Sala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia