Còmic

Epicentre del còmic a Girona

Girocòmic 2017 aplega més d’una vintena d’autors de renom en una segona edició més ambiciosa

La fira tindrà lloc els dies 12, 13, 14 i 15 d’octubre

Només cal veure el fervor que desperta el manga o com l’univers dels superherois s’ha expandit per capitalitzar els èxits cinematogràfics i de sèries, per certificar que el món del còmic viu un dels seus millors moments. En tots els seus àmbits. Coneixedors d’aquest fenomen, la Fira del Còmic i l’Entreteniment, Girocòmic , ha decidit apujar el llistó i convertir-se en un dels certàmens del sector a tenir en compte a Catalunya i l’Estat espanyol.

En aquesta segona edició, que se celebra els dies 12, 13, 14 i 15 d’octubre a les carpes annexes del Palau de Fires de Girona, suposarà un salt qualitatiu i participatiu, incentivarà la presència d’expositors i augmentarà el nombre d’activitats i tallers. És així com l’edició del 2017 duplicarà l’espai expositiu per encabir quaranta expositors i convertir-se en punt de referència i de trobada per a tots els aficionats al món del còmic i de l’entreteniment en general, a més d’incorporar zones dedicades als jocs de taula, els jocs de rol i de cartes i també i també per als videojocs, que complementaran l’oferta d’activitats: més d’una vintena de conferències, projeccions, signatures d’autors i tallers.

El certamen té un cartell estel·lar, amb figures de primer nivell. Passaran per la fira autors catalans amb projecció internacional com és el cas de Jordi Bernet, que aquest any rebrà el premi Girocòmic Ciutat de Girona, en reconeixement a la seva trajectòria professional; Pasqual Ferry, autor de Marvel als EUA, i Albert Monteys, humorista gràfic i conegut pel seu pas per El Jueves, entre molts altres.

També la fira acull autors espanyols, reconeguts mundialment. Amb un primer espasa com el gadità Carlos Pacheco, que ha hagut d’anul·lar la visita per motius de feina a l’últim instant, destaca la presència del madrileny Pedro Pérez, responsable del guió il·lustrat de Tadeu Jones, o el sevillà Jape, que té més d’un milió de seguidors al seu canal de YouTube, entre la vintena d’artistes que signaran exemplars.

Xerrades i tallers

El llegat de Ghibli, la connexió entre Tintín i Salvador Dalí o el protagonista creat per Hergé amb la gastronomia, les relacions còmic-cinema i còmic-sèries, la Songokumania, el paper de les superheroïnes, la sàtira, el còmic digital, Monet il·lustrat... són només algunes de les conferències programades –sis al dia de mitjana– per complementar aquest saló del còmic, que també inclou tallers per a tots els gustos. En aquest cas, tallers de sushi, de cal·ligrafia xinesa, papercraft, jocs de taula, dibuix, lettering, art digital o Shodo.

Projeccions d’anime, una zona infantil per distreure els més petits i un escenari d’exhibició d’artistes, arts marcials i cosplayers donen una idea de la dimensió d’aquesta fira cridada a convertir-se en una cita obligada dels amants del còmic.

LA XIFRA

40
expositors aplega Girocòmic 2017, que també tindrà 25 autors de prestigi internacional
Òscar Martín

‘Tom i Jerry’ i ‘Solo’, estimats irreverents

Gran part de l’obra d’Òscar Martín (Barcelona, 1962) està lligada a Tom i Jerry. Ha treballat per a Disney a El rei Lleó, Mickey Mouse, Goofy i Tod i Toby. Va fundar Ominiki Ediciones, on publica la irreverent historieta Él, els nous àlbums de Solo i on trobem una destacada col·lecció d’Artbooks d’altres dibuixants d’arreu de l’Estat espanyol. L’estètica de dibuixos animats dels treballs d’agència als quals ha dedicat bona part de la seva carrera, juntament amb els personatges propis, s’ha convertit en el seu grafisme característic.

Signarà dissabte 14 d’octubre a les 17 h

Jordi Bernet

Un referent que rebrà el premi Girocòmic

Tot un clàssic en actiu, Jordi Bernet (Barcelona, 1944) és considerat un dels autors més destacats de l’Estat. Ja de ben jove va substituir el seu pare, cèlebre creador de Doña Urraca, Els seus primers treballs inclouen còmics d’aventures per a editorials britàniques com Fleetway i Thompson. Autor de Torpedo 1936 i Clara de noche. Ha treballat per a DC Comics, on Bernet dibuixa a Jonah Hex amb els escriptors Jimmy Palmiotti i Justin Gray, i ha produït treballs per The Spirit, Batman Black and White i Solo. Confés deutor dels clàssics, Bernet constitueix un mestre de la il·luminació rotunda, un narrador vigorós amb un traç tan expressiu com contundent.

Signarà dijous a les 17 h

Albert Monteys

Orgull i satisfacció de tenir ‘Tato’ a casa nostra

Humorista gràfic barceloní, Albert Monteys (1971) va fer les primeres passes professionals integrat al col·lectiu la Penya fent el còmic Mondo Lirondo i treballant en el suplement Avui dels Supers del diari Avui. Ja en solitari, va adquirir encara més repercussió a la revista El Jueves, gràcies a les sèries Tato i –en col·laboració amb Manel Fontdevila– Para ti, que eres joven, així com historietes de temes d’actualitat. Actualment publica a la revista digital Orgullo y satisfacción. Ha estat nominat a l’Eisner com a millor còmic digital ¡Universe! per a Panel Syndicate.

Signarà dissabte a les 18 h

Jape

Kawaii és, més que dibuixar, “un estil de vida”

Des de fa uns cinc anys José Antonio Pérez

Jape triomfa a YouTube amb els seus tutorials de Kawaii, un estil de dibuix molt senzill però eficaç que al Japó s’usa per a quasi tot. Ha publicat Cómo dibujar kawaii. El libro de 365bocetos (Panini Comics), llibre a través del qual ensenya tots els trucs d’aquest estil que és ideal perquè els nens comencin a dibuixar i, per què no, aquells adults als quals els agrada dibuixar però es creuen maldestres. “Kawaii és un estil de vida”, ha declarat Jape.

Signarà divendres a les 11 h.

Pedro Pérez

Il·lustració i disseny al servei del cine i el còmic

Pedro Pérez Valiente (Madrid, 1973) treballa en el camp de l’animació des de finals dels anys 90 i ha participat en títols com Planet 51 i Atrapa la bandera –coproduïdes pel gironí Edmon Roch– o El Cid, la leyenda. És també el responsable de l’story board de Les aventures de Tadeu Jones, l’arqueòleg paleta que emula personatges com Superlópez o Indiana Jones, i que ha aconseguit superar els dos milions i mig d’espectadors a l’Estat espanyol, i ha estat adquirida en nombrosos països per a la seva difusió.

Signarà dijous a les 18 h

Claudio Castellini

De Lobezno a ‘Star Wars’, passant per Conan

Autor Marvel, Claudio Castellini (Roma, 1966) ha tingut participacions estel·lars a les noves sèries de Spiderman, a Wolverine Winter Special, protagonitzada per Lobezno, Conan el Bárbaro: El Bosque Infernal, a la sèrie X-Men Unlimited o dibuixant el Capità Amèrica o els herois galàctics de Star Wars.

Signarà divendres 13 d’octubre a les 18 h i dissabte 14 d’octubre a les 15 h

Quim Bou

El pare d’Orn i Ornis no para de créixer

Quim Bou (Vidreres, 1971), un dels dibuixants de còmics més prestigiosos del país, té una app pròpia amb les aventures de dos dels seus personatges més populars: l’Orn i l’Ornis. Ha publicat a Makoki, El Víbora i Cavall Fort.

Signarà diumenge a les 15 h

Manel Fontdevila

El món que ens envolta, amb humor

Manel Fontdevila (Manresa, 1965) dirigeix i edita el mensual digital d’humor Orgullo y satisfacción des de l’any 2014. Abans, va dirigir la revista El Jueves, on publica La Parejita (premi al millor guió al Saló del Còmic de Barcelona).

Signarà divendres a les 17 h

Sergio Sandoval

Del còmic a dissenyador conceptual de ‘Hellboy’

Sergio Sandoval (Barcelona 1975) compagina la seva feina en el món del còmic amb el de dissenyador conceptual per al món del cinema. Ha participat en pel·lícules de Guillermo del Toro com Hellboy i El laberinto del fauno. Treballa per a les més importants editorials del sector amb obres com Deus Ex, Superman: DCUO Legends, Batman: Legends of The Dark Knight, Arrow...

Signarà dijous 12 d’octubre a les 12 h

Pasqual Ferry

Somni acomplert: dibuixar superherois

Pasqual Ferry (Barcelona, 1961) autor de Marvel als EUA, ha dibuixat per aquesta editorial títols com Dr. Strange, Generation X, Heroes for Hire, La Patrulla-X o Ultimate Fantastic Tour. Entre els anys 2000 i 2006 va treballar a DC Comics, on va dibuixar sèries com Superboy, Superman i Adam Strange. Els treballs de Ferry per a Marvel i DC Comics destaquen per un grafisme molt personal.

Signarà: dissabte 14 d’octubre a les 11 h



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona