Teatre

Teatre

Retorn de l’oblidat

La Farsa presenta el ‘Hamlet dramaturg’ de l’autor berguedà Ramon Vinyes

Va marcar una època a Colòmbia i va inspirar García Márquez

La Farsa es posa a prova amb un Vinyes aquest octubre, després de diverses dècades sense fer-ho. Gairebé com un deure –després que el 2012 el llegat de Ramon Vinyes arribés als escenaris professionals amb el Ball de titelles al Teatre Nacional–, el 21 i el 22 d’octubre La Farsa presenta el Hamlet dramaturg, un homenatge de Vinyes a l’obra de Shakespeare que l’agrupació teatral ha “alleugerit” per tornar a portar sobre l’escenari, segons Marc Marginet, que dirigeix l’obra amb el seu germà, Francesc.

Vinyes és un autor molt valorat a Colòmbia, país on es va exiliar i va esdevenir un dels grans dinamitzadors culturals del segle XX. De fet, Gabriel García Márquez es va inspirar en ell per crear el personatge del sabio catalán, a Cien años de soledad. Però portar una obra del dramaturg berguedà als escenaris no és fàcil. “Era molt savi, havia llegit molt i tenia un punt d’espès a l’hora d’escriure”, assegura Marginet.

Per això, La Farsa aposta per una obra més amena, amb tretze cares conegudes de la ciutat, d’edats molt diverses i amb l’objectiu de créixer com a grup.

Sigui com sigui, la potència cultural de la representació és innegable per a qualsevol patriota: una obra de l’escriptor berguedà més internacional de la història portada al teatre berguedà per excel·lència. No és inèdit, perquè als anys vuitanta era habitual, però promet ser especial.

Més de 30 anys després

A principis dels vuitanta, La Farsa feia pràcticament una obra de Vinyes cada any. El centenari del seu naixement va ser l’excusa perfecta per començar a recuperar la seva obra, i els homenatges van durar fins a finals dels vuitanta.

Des de llavors, però, Berga ha passat diverses dècades sense veure cap obra del berguedà als seus escenaris. Jaume Huch, editor i gran estudiós de l’autor, considera que la ciutat n’hauria hagut de fer més bandera, però les institucions, també. “No pot ser que tota la responsabilitat recaigui sobre particulars. És un personatge públic, però ho hauria de ser encara més”, diu Huch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona