cultura

Cultura

Una joia de llibre

Enciclopèdia Catalana publica una història de la joieria i l’orfebreria catalanes en una edició de col·leccionista que conté joies de Masriera de materials nobles

L’autora de l’estudi és Pilar Vélez, actual directora del Museu del Disseny
El llibre arrenca del moment en què la joieria deixa de ser una activitat gremial i es modernitza

Joieria i orfebreria catalanes 1852-1939 és el nom de l’estudi que ha realitzat l’actual directora del Museu del Disseny i gran estudiosa de les arts decoratives dels segles XIX i XX Pilar Vélez. També és el nom del llibre de col·leccionista que inclou aquest estudi, a més de tres joies de debò, fetes amb pedres, esmalts i materials nobles. L’estoig forma part de la sèrie d’obres de luxe que publica Enciclopèdia Catalana en què combina l’obra artística original seriada amb el text, bé sigui poètic o divulgatiu.

En aquest cas es tracta d’un treball autènticament científic que aporta noves dades relacionades amb aquest sector creatiu a Catalunya que va apostar pel seu caràcter creatiu i artístic coincidint amb la caiguda del sistema gremial a la meitat del segle XVIII. “Aleshores es va produir un canvi cap a la modernitat de la joieria que es va enfocar cap a les arts decoratives”, explica Vélez, i afegeix: “No obstant, no va ser un procés immediat; es va tardar uns quants anys fins que es van imposar les formes que va portar la nova societat industrial”. Fins al 1852 calia fer l’examen de passantia, és a dir, la prova que havien de passar els aprenents després de sis anys de pràctica per arribar a ser mestres. La llibertat d’actuació respon a un món que està canviant.

El període que abasta el llibre rep les influències dels diferents corrents artístics de cada moment, com primer, el modernisme i més tard, el noucentisme, la modernitat internacional de l’art déco i, finalment, les avantguardes. Tota aquesta pluralitat estètica i de concepte queda reflectida a l’obra, que arriba fins a la guerra espanyola que trenca la dinàmica del caràcter innovador que tenia la joieria i l’orfebreria fins aquell moment.

Per l’autora, la puixança de la joieria i l’orfebreria catalanes no s’entén si ho deslliguem del moment de canvi que va viure tot Europa amb la puixança de la ciència i de les arts que es produeix quan tomba el segle XIX cap al XX. I també de la referència que va representar per als creadors catalans la ciutat de París, un dels focus més importants del període que abasta el llibre, tant pel que fa a les arts plàstiques com a la joieria.

El llibre posa en relleu com les exposicions internacionals van donar a conèixer la joieria i l’orfebreria catalanes aconseguint una projecció internacional sobretot gràcies al taller de la família Masriera, però també van destacar noms com Soler, Carreras, Cabot i Macià. De fet les joies han estat dissenyades per Bagués-Masriera Joier. Joan Oliveras i Bagués, com a responsable d’aquesta empresa amb dues firmes ha col·laborat estretament en l’obra. Per a la realització de les peces explica: “Hem utilitzat la tècnica d’esmalt plique-à-jour, que tot i ser ja coneguda va ser perfeccionada pels Masriera”, sobretot per Lluís Masriera, que va representar un creador que ara denominaríem pluridisciplinari perquè es va interessar per moltes disciplines de la creació i del coneixement.

Pilar Vélez, al seu torn, destaca el caràcter no exhaustiu del llibre, pel qual ha utilitzat investigacions que ja havia endegat; no debades és una de les millors especialistes del país sobre el tema. “El que pretenem és obrir nomes vies per a estudis posteriors; feia temps que no es realitzava un llibre d’aquestes característiques sobre el tema.”

Del llibre en el seu estoig i amb les joies se n’ha fet un tiratge de 200 exemplars. Òbviament, atesa la seva naturalesa de llibre d’estudi i investigació, Joieria i orfebreria catalanes 1852-1939 pot adquirir-se separadament. L’obra amb estoig, llibre i anell d’or de 18 quirats amb diamant, ametista i esmalt al foc té un preu de 3.495 euros; amb arracades, 4.495 euros; amb penjoll fermall, 5.495 euros; amb les tres joies, 11.495 euros. L’estoig conté un certificat que dona fe de l’autenticitat de les peces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia