cultura

Cultura

Històries matineres de ràdio

Antoni Bassas guanya el premi Pla per les seves memòries radiofòniques i Alejandro Palomas s’endú el premi Nadal amb una comèdia familiar

Bassas retrata la història col·lectiva d’un país que “va anar trobant la seva veu”

Dong! Ha sonat la campana: Antoni Bassas ha guanyat el 50è Premi Josep Pla de Narrativa amb les seves memòries radiofòniques, presentades sota el nom de La comunitat i el pseudònim Jordi Galvany, mentre que el 74è Premi Nadal de Novel·la recau en un autor barceloní més conegut en l’òrbita de la literatura infantil i juvenil: Alejandro Palomas, que es va presentar amb Un país con tu nombre i el pseudònim Mara Salvador.

El títol definitiu del llibre d’Antoni Bassas serà Bon dia són les 8 i es tracta d’un volum que recull en primera persona els records del programa que el periodista va dirigir durant catorze anys, del 1995 al 2008. Quan va pujar al podi, Bassas va dedicar el premi als “quatre homes de pau empresonats, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart” i va explicar que, així com quan va acabar el programa va rebutjar qualsevol idea d’escriure sobre aquest, malgrat les múltiples propostes, deu anys després va sentir la necessitat de deixar un testimoni escrit d’aquells anys com un “deute” envers els oients. “Quan vaig tornar dels Estat Units em vaig trobar molta gent que em parava pel carrer i em deia que trobava a faltar el programa, i vaig tenir la necessitat de començar a escriure aquest llibre que inclou apunts de dietari, records i converses, algunes d’elles inèdites”.

Dedicat als oients, el llibre tracta de les interioritats del programa i va més enllà perquè “retrata la història col·lectiva d’un país que va anar trobant la seva veu”.

El premi, dotat amb 6.000 euros, el va concedir un jurat integrat per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna, Sebastià Alzamora i Glòria Gasch. Enguany s’havien presentat 30 obres.

Amor familiar

Pel que fa a la novel·la guanyadora del Premio Nadal de Novel·la, dotat amb 18.000 euros, s’ha imposat per damunt de les 322 obres en competició, procedents de tot el planeta. Es tracta d’una comèdia familiar que tindrà per títol definitiu Un amor. Segons l’argument, l’Amàlia és una entranyable dona de setanta i escaig anys que només està preocupada per vetllar per la felicitat dels seus tres fills. La història, ambientada en l’actualitat i en un lloc indeterminat que tant podria ser Barcelona com Pontevedra, està narrada pel fill menor, en Fer. La particularitat és que l’acció transcorre en poques hores, durant el casament de la filla mitjana Emma. “És un dia molt especial per a ella i per a tota la família, però una coincidència funesta que succeeix la nit anterior farà que aquest dia prengui un caire diferent”, resa la síntesi argumental. Palomares va dedicar el premi a la seva família literària (Carmen Kurtz i Carmen Laforet) i familiar i sobretot al seu gos Rulfo, així com als llibreters i bibliotecaris, i va explicar que la seva novel·la va “sobre el més proper i el més íntim, sobre una música i un color particular”.

El jurat, integrat per Clara Sánchez, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales, destaca la qualitat d’aquesta comèdia a la francesa, que tant fa riure com plorar, i que recorda les històries d’Anna Gavaldà, David Foenkinos o Amelie Nothom, és a dir, històries que, a través de personatges que se surten de la quotidianitat, acaben parlant de temes del dia a dia i que afecten tothom. A més, Un amor, conté una intriga que no es desvetlla fins al gir final, amb sorpresa inclosa.

Antoni Bassas (Barcelona, 1961) és un gat vell de la ràdio. Va començar en aquest món amb tan sols 16 anys en l’emissora Ràdio Joventut. Després va treballar a Ràdio Barcelona al costat de Joaquim María Puyal, fins a entrar a Catalunya Ràdio. El 1995 va començar el programa Els matins de Catalunya Ràdio, que durant catorze anys va ser líder en audiència amb puntes de gairebé mig milió d’oients diaris. Pels seus “micros” van passar personalitats com ara els presidents González, Aznar i Zapatero, i personalitats diverses com ara Woody Allen o el Dalai Lama. El programa es va acabar per una falta d’acord amb la direcció de l’emissora. El 2008 va ser nomenat corresponsal de TV3 als Estats Units, càrrec que va assumir fins al 2013. Actualment està vinculat amb l’equip directiu del diari Ara. Bon dia són les vuit és el seu primer llibre.

Alejandro Palomas (Barcelona, 1967), format en Filologia anglesa per la Universitat de Barcelona i màster en Poesia al New College de San Francisco, ha publicat diverses novel·les, algunes de les quals han sortit també en català, com ara El cel que ens queda (Columna, 2011), Una mare (Columna, 2015), Un fill (Bridge, 2015), Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil 2014, i la darrera, Un gos (Columna, 2016). Palomas és traductor literari, professor en tallers d’escriptura creativa i col·labora en diferents mitjans de comunicació. El 2016 va guanyar el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil.

Les obres guanyadores sortiran publicades el febrer amb Destino.

Un lliurament descolorit i sense president

L’ hotel Palace de Barcelona va ser l’escenari, un any més, del lliurament dels guardons que concedeix Planeta, un dels grup editorials més potents del país i que li ha faltat temps per deslocalitzar la seva seu social a Madrid arran del procés. Això no treu que ahir es respirés pels passadissos emmoquetats de vermell el glamur habitual de la Nit de Reis Literària –una de les vetllades més antigues del seu gènere–, amb una florida presència d’escriptors “de la casa”, com ara Pere Gimferrer, Albert Villaró, Sergio Vila-Sanjuán, Carme Riera, que publica el 21 de març la seva nova novel·la Venjaré la teva mort o Najat El Hachmi, que traurà a finals de mes Mare de llet i mel. És cert que es van comptabilitzar força absències per culpa de la grip, com ara la de la darrera escriptora que va guanyar el Pla el 2010, la mallorquina Llucia Ramis. En el capítol de polítics, el sopar va ser força deslluït: va assistir l’alcaldessa Ada Colau i els ex presidents José Montilla i Artur Mas. El delegat del govern espanyol, Enric Millo, al final no va assistir per motius de salut. En general, val a dir que es van veure pocs llaços grocs i molt somriures repartits a tort i a dret que no podien amagar, tanmateix, un fet ben insòlit: l’absència del president de la Generalitat, que habitualment presideix el lliurement dels premis. L’any passat el president Carles Puigdemont va compartir taula amb l’ex conseller de cultura Santi Vila, i el delegat Millo. Aquest any, el diàleg estava del tot escapçat. Qui sap si en un futur guanyarà el Pla una novel·la que, des de la distància, porti una mica de llum a tot el que està passant els darrers mesos a Catalunya a nivell polític i social: la literatura és un mirall que es posa al costat de la història i la reflecteix. Hi hauria material per escriure una bona novel·la de terror, un gènere , per cert, poc present al Pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona