Patrimoni

Presenten ‘La Catalunya ibera’ al MAC-Ullastret

És un llibre d’història il·lustrat sobre una de les civilitzacions més antigues de Catalunya

La Catalunya ibera és la primera pedra per entendre d’on venim. La història de les terres de l’actual Catalunya comença abans de Crist, i fins i tot abans de l’ocupació dels romans a la península Ibèrica. Comença amb el primer poble que, del contacte amb altres cultures del mar Mediterrani, va aprendre a fixar la seva llengua en un codi escrit. Tot i que encara no s’ha pogut desxifrar la llengua escrita dels ibers, gràcies als testimonis clàssics i al treball dels arqueòlegs sabem moltes coses de la seva manera de viure, dels pobles repartits per tot Catalunya.

L’editorial Comanegra amplia ara la seva col·lecció de llibres il·lustrats d’història i coneixements en general recomanats per a nens i nenes a partir de 10 anys –La Catalunya industrial, La ciutat modernista, La Barcelona gòtica, Un poble en temps del romànic, Un comtat a l’època medieval– amb la publicació de , de Núria Armengol i Clàudia de Puig, un àlbum perquè pares i criatures descobreixin plegats la història d’una de les civilitzacions més interessants que van poblar Catalunya.

Les autores del llibre presentaran demà, diumenge, al Museu d’Arqueologia d’Ullastret (MAC) aquesta publicació en un acte en què també participaran Gabriel de Prado, responsable del MAC-Ullastret; Josep Manuel Rueda, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i Joan Sala, director de l’editorial Comanegra.

Que la presentació del llibre tingui lloc en aquest jaciment és lògic, tenint en compte que Ullastret és l’assentament iber més gran de Catalunya i capital territorial dels indigets. És un jaciment molt ric en restes arqueològiques i representatiu dels contactes amb pobles mediterranis i de la formació de la cultura ibera. Al llibre, hi dediquen un capítol sencer i, entre altres aspectes, es destaca el misteriós costum de clavar caps d’enemics sobre les portes de les cases de l’aristocràcia. Amb claus de 23 centímetres que travessaven des del front fins a la nuca, les elits mostraven el seu poder davant la resta del poblat exhibint caps decapitats d’ibers d’altres tribus.

L’alimentació, el vestir, l’habitatge, teixits i ceràmica, el comerç, la guerra, els enterraments són alguns dels apartats de què consta aquest llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona