Art

Culura

El Bòlit la Rambla aposta per la foto contemporània

S’ha inaugurat la primera mostra ‘Fotografies com a espai públic’, un projecte expositiu de l’Arts Santa Mònica adaptat a l’espai

El vídeo també tindrà relleu amb una segona mostra a l’abril

El camp creatiu de la fotografia i el vídeo és un dels més rics i prolífics de les arts visuals a Catalunya. Una rellevància que no passa desapercebuda pel Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona, que, en la seva reconversió i creixement arran de l’obertura d’una nova seu a la plaça del Pou Rodó, ha convertit la històrica sala Fidel Aguilar del seu centre a la Rambla en un espai expositiu on tindrà cabuda una programació estable d’aquestes disciplines. Un nou projecte ambiciós que està en línia i consonància amb el nou Pla Nacional de Fotografia de Catalunya, que el Departament de Cultura està impulsant des de fa dos anys, com va quedar demostrat ahir amb la inauguració de l’exposició Fotografies com a espai públic, un “acoblament de peces” comissariat per Marta Dahó per a l’Arts Santa Mònica i que s’ha adaptat pel Bòlit. Inauguració que va tenir lloc ahir, amb la presència, entre altres, del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Maria Boya.

La mostra que enceta la nova línia expositiva presenta el treball fet per dotze autors entre el 1959 i el 2013: obres d’Anna Malagrida, Francisco Ontañón, Joan Fontcuberta, Jordi Guillumet-Mònica Roselló, Mabel Palacín, Marc Roig Blesa-Rogier Delfos (Werker Collective), Pilar Aymerich, Tanit Plana-Laia Ramos i Xavier Ribas. La comissària destaca que la mostra, que es podrà veure fins al 15 d’abril, té com a objectiu “poder reflexionar al voltant de la imatge, entenent-la com un espai de trobada col·lectiu en què participem tots”.

A continuació, la pròxima exposició anunciada és l’obra guanyadora de la tercera edició del premi de videocreació de la Xarxa d’Espais d’Arts visuals de Catalunya, un treball de l’artista Joan Morey, del 20 d’abril al 10 de juny. Aquest artista, que ha estat guardonat recentment amb el premi Ciutat de Barcelona en arts visuals 2017, ha agraït la nova aposta del Bòlit manifestant que “propostes com aquestes serveixen perquè es normalitzin la fotografia i l’audiovisual en les exposicions”. I del 15 de juny al 26 de setembre, la mostra Un món paral·lel, comissariada per l’artista Joan Fontcuberta (considerat una de les figures més rellevants de l’art fotogràfic a Europa i que, entre altres distincions, va ser nomenat Cavaller de l’Orde de les Arts i les Lletres a França el 1994), del 15 de juny al 26 de setembre.

Un dels plats forts serà de cara al gener del 2019, quan els tres espais del Bòlit obriran les portes a l’exposició antològica dedicada a Isaki Lacuesta, una coproducció que realitzarà el Bòlit amb el Centre George Pompidou de París, el qual, per la seva banda, aquest mateix any, inaugurarà el 23 de novembre la retrospectiva del cineasta gironí.

Més informació a la pàgina 48.

LES XIFRES

10
anys compleix el Bòlit, efemèride que celebrarà al mes d’octubre.
881
obres de 45 autors ha adquirit la Generalitat del 2015 al 2017 per a la Col·lecció Nacional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia