Cinema

Taviani mor als 88 anys

El cineasta Vittorio Taviani formava tàndem amb el seu germà Paolo

Els germans Taviani van guanyar el 198626 anys més tard tornarien a ser premiats.el Lleó d’Or de Berlín a la trajectòria

El director de cinema Vittorio Taviani, que va signar sempre amb el seu germà Paolo obres mestres del cinema italià com Padre Padrone (1977) o Cèsar ha de morir (2012), va morir ahir, segons recull l’agència Efe de diversos mitjans italians. Vittorio tenia 88 anys i feia anys que estava afectat d’una malaltia, segons va explicar la família. Vittorio Taviani va demanar en les seves últimes voluntats que no hi hagués vetlla ni funeral públic.

Aquesta mort trenca el tàndem cinematogràfic italià dels germans Taviani, que rares vegades se separaven en la vida professionals i eren considerats com els grans mestres del cinema italià per una llarga i prolífica carrera amb molts reconeixements internacionals. Paolo és dos anys més jove que Vittorio, nascut a San Miniato di Pisa,a la regió central de la Toscana, el 20 de setembre del 1929.

El seu debut a la gran pantalla va ser el 1962 amb Un uomo da bruciare sobre la vida de Salvatore Carnevale, un jornaler assassinat a la Sicília del 1955 pel seu activisme polític. El film va guanyar el premi de la crítica al Festival de Venècia. Els temes socials són constants en la seva primera filmografia: San Michele aveva un gallo (1972), que guanya el premi Interfilm del Festival de Berlín o Allosanfàn (1974), interpretat per Marcello Mastroianni i Lea Massari que descriu la classe obrera. Padre Padrone (1977) filma la vida sota un pare despòtic a la Sardenya profunda. Va guanyar la Palma d’Or del Festival de Canes.

També La nit de Sant Llorenç (1982), va conquerir el favor de la crítica de Canes narrant la dramàtica història d’un grup d’homes que intenta fugir de la zona ocupada nazi. els dos germans van rebre el Lleó d’Or a la seva trajectòria el 1986. Seguirien treballant en films com Good morning, Babilònia (1988); El sol també a la nit (1990) i Les afinitats electives (1996).

Vittorio i Paolo Taviani van guanyar l’Os de Berlín el 2012 per Cèsar ha de morir, en què recullen presoners de la presó de Rebibbia en una posada en escena de Juli Cèsar. El 2014 encara filmarien Maraviglioso Boccaccio. Una questione privata ja la rodaria sol Paolo amb els consells del Vittorio.

LA DATA

20-9-1929
neix
Vittorio Taviani a San Miniato de Pisa, a la regió central de la Toscana. Paolo és dos anys més jove que ell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona