Lletres

Un recital poètic recupera l’esperit del Price de 1970

Una quarantena d’autors van llegir els seus poemes ahir a la Casa de Cultura de Girona per la llibertat dels presos

El 25 d’abril de 1970, Pere Quart, que acabava de rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, dret al mig del ring del Gran Price de Barcelona, va animar els assistents al I Festival Popular de Poesia Catalana perquè cridessin amb ell i amb la mateixa ràbia: “Llibertat!”. Sota una dictadura, aquesta paraula té un cost: concretament, les deu mil pessetes de multa que el Govern Civil, informat per la policia que supervisava l’acte, va imposar al poeta per haver donat un “matís polític” a la seva intervenció “enardint el públic” i al·ludint als exiliats. Les Corrandes de l’exili, un dels poemes que va llegir Pere Quart aquella nit històrica on, sí, mal que pesés a l’autoritat, hi havia poetes exiliats, uns quants de morts i més encara de silenciats, va servir també ahir per obrir el recital poètic “a favor de la República i per l’alliberament dels presos polítics” organitzat a la sala gran d’exposicions de la Casa de Cultura de Girona. El va llegir Laia Llobera, la primera d’una llarga llista de més de quaranta poetes vinguts de diferents llocs de Catalunya per adherir-se a l’esdeveniment, organitzat per Eduard Casas en col·laboració, entre altres, de Vicenç Altaió, present al mític festival del Price de 1970.

El paral·lelisme es va fer explícit des del primer moment, quan Carles Duarte va al·ludir al que va representar aquella trobada per a la lluita antifranquista per afirmar que “quan un país se sent ferit, quan un país somia, la poesia ha de ser-hi”, perquè la situació actual “no es pot entendre ni al marge de la reivindicació política, ni de la lluita jurídica, ni del coratge cívic, ni tampoc al marge de la cultura”.

Laia Llobera, Roger Costa-Pau, Jordi Pàmias i Susanna Rafart van ser els primers poetes que van sortir al faristol a llegir els seus poemes (Roger Costa-Pau va fer-hi present el seu pare, Manuel Costa-Pau, llegint també Els vençuts), als quals van seguir al llarg de la tarda autors com ara Laura Borràs, Francesc Ten, Rosa Font Massot, Luís Lucero, Ester Xargay, Anna Ballbona, Quim Curbet o David Pagès. La intenció dels promotors era arribar a la xifra aproximada de 155 poemes llegits al final del dia, en protesta per l’aplicació de l’article 155 i amb la voluntat de reflectir “la veu plural i confluent” d’uns poetes que “se senten interpel·lats i convocats per reclamar l’alliberament dels presos polítics”, segons va expressar-ho Duarte, director de la Institució Cultural del Centre d’Influència Catòlica (ICCIC).

LA XIFRA

155
és el nombre
de poemes que els organitzadors proposaven llegir en protesta per l’article 155 que regeix a Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona