cultura

El musical ‘On blue', un projecte pedagògic de ciutat

Impulsat per l'Escola de Música Moderna de Girona, Nou Espiral i la Casa de la Música, mobilitza un centenar d'estudiants de diverses branques

S'estrenarà els dies 5 i 6 de març al Municipal

Més d'un centenar de persones, la majoria estudiants de diferents branques i diversos centres formatius de Girona i Salt, estan preparant l'espectacle musical On blue , un “projecte pedagògic de ciutat”, com el defineixen els seus impulsors, que s'estrenarà els dies 5 i 6 de març al Teatre Municipal de Girona (20.30 h i 17.30 h, respectivament; 10 euros), dins del Black Music Festival . Es tracta d'una producció artística educativa de l'Escola de Música Moderna de Girona ( EMMG ), l'escola de dansa Nou Espiral de Salt i la Fundació Casa de la Música, de la qual forma part l'EMMG. “A l'Escola de Música Moderna tenim molts alumnes de cant i, després de sondejar les seves inquietuds, els vam oferir un taller de musical, completat amb formació de teatre i dansa, als espais del Nou Espiral, que també ho va trobar interessant per als seus alumnes. El curs 2014/15 vam tenir vint alumnes al taller de musical, que ja estava pensat per representar un espectacle al final del procés”, explica Montserrat Cristau, professora de cant i cap d'estudis de l'EMMG, que és també la directora artística d'On blue. Cristau va proposar crear un musical també amb una certa vocació pedagògica per a l'espectador, sobre l'evolució de la música que va des de les percussions africanes i els cants de treball i els espirituals dels esclaus negres fins a arribar als primers musicals de Broadway, ja en els anys quaranta del segle XX, passant pels orígens del jazz a Nova Orleans. Santi Escura és el director musical del projecte i n'ha fet els arranjaments amb Francesc Ubanell. David Planas i Meritxell Yanes són els guionistes i els directors escènics, i l'equip del Nou Espiral –Kuka Feliu, Meritxell Cardellach i Paloma Solanas– ha coordinat el treball corporal i coreogràfic.

Jordi Planagumà i David Coll assumeixen la producció executiva d'un projecte que implica estudiants del taller de musical i una big band amb cordes integrada per una vintena de músics, però també estudiants de so i llum de l' Etecam , l'escola tècnica de l'espectacle de la Casa de la Música; estudiants d'audiovisuals de l' Eram , que filmaran el making of de l'espectacle; estudiants de perruqueria i maquillatge de l'Institut Narcís Xifra, i estudiants de disseny gràfic de l'Institut Santiago Sobrequés. També participa la Fundació Ramon Noguera en la confecció del vestuari. “En el fons, no deixen de ser hores de pràctiques de cada estudi per fer un projecte real”. A partir del gener, els assajos, les proves tècniques i tota la producció s'acabaran d'enllestir al centre d'arts escèniques El Canal de Salt.

Xavier Cugat, present

En el context de l'Any Xavier Cugat, impulsat per l'Ajuntament de Girona, el músic gironí també apareix com un dels personatges destacats del musical, com a pioner en la introducció als Estats Units de la música afrocubana. On blue s'obre amb percussions africanes que, de fet, són creacions originals d'Enric Canada basades en patrons rítmics dels iorubes, i en les escenes del Mardi Gras a Nova Orleans hi intervé la Girona Marxing Band.

“El que es veurà al Municipal és la punta de l'iceberg d'una feina brutal d'un any i mig, que voldríem amortitzar representant després el musical en altres punts de Catalunya, tant per a escoles i instituts, com per al públic en general”, diuen els responsables d'aquest projecte, que neix amb vocació de continuïtat. La Diputació de Girona, els ajuntaments de Girona i Salt, BTM i petits mecenes empresarials col·laboren amb aquesta iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia