cultura

L'edifici d'El Círcol a Badalona es transformarà en pisos

L'emblemàtica entitat cultural busca local després que el propietari de l'actual, a la plaça de la Vila, els ha comunicat que se'l ven a un constructor

A El Círcol se li fa costa amunt mantenir la seu

El Círcol, una de les entitats més emblemàtiques de Badalona, assumeix que ho té realment magre per mantenir l'activitat a la seu que té llogada a la plaça de la Vila des de l'any 1941 i que inclou una sala de teatre. El propietari de l'edifici ha comunicat a l'entitat que ha trobat un comprador i, d'entrada, El Círcol només té la possibilitat, si no se'n vol anar, d'igualar l'oferta. Però ara per ara és inviable pagar els 900.000 euros que els reclama el propietari, tret que aparegués un mecenes o un avalador que els volgués donar un cop de mà.

Així doncs, l'entitat social, cultural i esportiva ja ha pensa en alternatives a la seu de la plaça de la Vila, on el comprador emergent vol aixecar pisos. De fet, el pla general metropolità té qualificat el sector com a habitatge des del 1976, de manera que res no fa pensar que el destí d'aquest solar no serà la transformació en habitatges.

El president de El Círcol, Toni Forteza, explica que hi ha una comissió de persones treballant per trobar una solució a la nova situació. Aquest grup de treball, curiosament, s'havia creat recentment atès que en l'entitat tenien molt clar que volien posar fi a la situació de provisionalitat en què es troben. “El que no ens esperàvem era que tot s'accelerés d'aquesta manera”, reconeix Forteza.

Aquesta mateixa setmana El Círcol ha lliurat un document al govern de Badalona (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA), en què insinuen algunes possibilitats que es podrien arribar a estudiar, sense entrar a valorar-ne la viabilitat.

Mantenir-se a l'edifici de la plaça de la Vila, un cop se'ls fa costa amunt poder-se acollir al dret de tempteig, té poques possibilitats mentre el propietari es mantingui ferm en la voluntat de vendre. El Círcol i el líder de CiU, Ferran Falcó, demanen al govern que comprovi si el propietari té altres terrenys a Badalona per poder modificar l'edificabilitat i salvar la seu de l'entitat. Per ara, el govern municipal no té la resposta.

Una altra opció requeriria hipotecar-se i adquirir una seu nova, potser sense teatre però sí amb capacitat per donar resposta a les cinc seccions que té l'entitat: teatre (sala d'assajos), bàsquet, escacs, esplai i Soca-Rel. O bé, buscar un acord amb alguna administració pública per tal que els cedeixi una altra seu. En aquest sentit, el tinent d'alcalde de Badalona habitable, Oriol Lladó (ERC), anuncia que una possibilitat que encara cal estudiar és un edifici propietat de la Diputació de Barcelona que aquest ens tindria intenció de subhastar i que està a pocs metres de la seu actual d'El Círcol. “Juntament amb en Ferran Falcó hem començat a estudiar aquesta possibilitat”, diu.

LA FRASE

Malgrat tot, tenim una oportunitat per replantejar El Círcol i somiar l'entitat que volem en el futur
Toni Forteza
president d'el círcol

“Els ajudarem en el que puguem”

El Círcol és una entitat amb 140 anys d'història i una de les més emblemàtiques de Badalona per la massa social que aplega i per la història que té al darrere. És una entitat privada però el govern municipal té clar que l'acompanyarà per intentar buscar una solució a la situació que s'ha generat. En les darreres setmanes les dues parts, entitat i executiu local, han mantingut fins a quatre trobades, segons el tinent d'alcalde de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i ara el govern es proposa esbrinar la viabilitat de les diferents sortides que l'entitat ha posat sobre la taula. “Els ajudarem en tot allò que puguem”, diu Lladó, tot mostrant-se prudent “perquè encara està tot per estudiar”.

La solució a la situació generada encara pot trigar moltes setmanes. De fet, només s'ha esgotat un dels sis mesos que El Círcol té per comunicar si iguala l'oferta que el promotor privat ha fet arribar al propietari de l'edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol