cultura

Recordant Patxot, el gran mecenes català

El Palau Robert és la seu, fins al 8 de maig, de l'exposició Rafael Patxot, gran mecenes de la cultura catalana, coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva mort. Comissariada per Manuel Castellet i Jordi Soler, la mostra repassa la vida d'aquest empresari amb inquietuds científiques i culturals que va contribuir a tirar endavant molts projectes gràcies a la seva aportació econòmica. I va ser tan important, que s'equiparava a la d'un ministeri sencer. Vet aquí algunes xifres: l'Estudi de la Masia Catalana, amb 7.705 fotografies i 300 dibuixos; l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb 40.000 documents fins al 1936, i la Bibliografia General Catalana, amb 16.000 fitxes.

Per emular la tasca de Patxot com a mecenes, cinc artistes visuals –Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos– han estat els encarregats de crear una obra inspirant-se en una de les facetes del polièdric personatge. Aquestes obres originals són el centre dels blocs que formen l'exposició: La família, El llegat; Mecenatge; Catalanitat; Renúncia; Tot un caràcter, i Exili. Un element fonamental són les portes, que representen el canvi i sobre les quals es recolzen els documents. Fins i tot hi ha la porta de fusta que el mateix Patxot es va endur a l'exili, així com la seva màquina d'escriure, una Underwood Champion.

Nascut a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en el si d'una família de rics industrials, Rafael Patxot va rebre una educació internacional i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Es va implicar com a mecenes en els projectes més importants de les primeres dècades del segle XX, com ara l'Institut d'Estudis Catalans. Un altre dels seus centres d'interès era l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya i va finançar molts projectes en aquest àmbits. Amb la Guerra Civil es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar -ne mentre el país estigués en mans del règim franquista. Va morir a Ginebra l'any 1964.

L'exposició arriba a Barcelona després d'haver-se presentat ja a l'Espai Santa Caterina de Girona, al Museu de Ciències Naturals de Granollers i al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona