cultura

El Mas del Vent estrena les visites donant per bona la teoria del claustre fals

Eduard Carbonell, autor de l'informe que en rebatia l'autenticitat, entre els invitats

Per a la família, el monument té “un valor estètic” sigui o no romànic

El claustre del Mas del Vent de Palamós serà finalment accessible al públic a partir d'aquest mes. Seran unes poques visites, els dissabtes 12 de març, 2 d'abril, 1 d'octubre i 5 de novembre, i per a grups d'un màxim de 25 adults i 10 menors de 16 anys, que pagaran entre 20 i 10 euros per persona. Els mesos més benignes s'organitzaran visites teatralitzades, amb àpat inclòs, a un preu de 125 euros, i durant tot el curs el recinte s'obrirà, de manera gratuïta, a grups escolars de primària de la població i del batxillerat artístic. Aquest és el primer fruit de l'acord signat entre l'Ajuntament de Palamós i la plataforma Focus Engelhorn, que gestiona la propietat de la finca on hi ha el controvertit claustre, i va ser presentat ahir amb una visita pilot adreçada a mestres, tècnics municipals i diversos convidats, entre els quals hi havia el catedràtic d'art medieval Eduard Carbonell, autor de l'informe encarregat per la Generalitat que va concloure que el claustre és una recreació de models romànics datat als anys trenta del segle XX, en contra de la tesi del professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto –que no era entre els invitats–, que defensa que el monument és del segle XII i procedeix de la Catedral de Salamanca.

La visita guiada d'ahir, de fet, estava tota adreçada no només a donar per bona la tesi de l'informe oficial, sinó fins i tot a refermar-la, considerant el monument una còpia del claustre de San Juan de la Peña d'Osca; subratllant trets dubtosos com ara l'absència de marques de picapedrer i la uniformitat iconogràfica; posant-lo en relació amb altres exemples del gust neoromànic com ara la Universitat de Barcelona o la cripta de la catedral de La Almudena de Madrid –però en cap moment amb el comerç d'antiguitats que va propiciar la venda i espoliació de bona part del patrimoni a la mateixa època–, i sobretot obviant reiteradament el nom de Gerardo Boto. Fins i tot l'historiador Joaquim Nadal, present a la visita, opinava que era innecessari decantar de manera tan notòria un debat encara obert. De fet, tant la filla dels propietaris del mas, Victoria Engelhorn, com l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, van explicar que també obriran la finca als investigadors que vulguin estudiar el claustre, i van confirmar que Boto ja s'hi ha interessat. Victoria Engelhorn no va voler furgar en la polèmica, i va insistir que per a la seva família “el més autèntic del claustre és la seva bellesa”.

Les reserves per accedir a aquest entorn, catalogat com a BCIN i que l'Ajuntament té previst incloure també en el seu catàleg de béns protegits, s'han de fer a través del Museu de la Pesca.

LA DATA

12.03.16
és el primer dissabte
de visites obertes a la finca del Mas del Vent, a un preu de 20 euros per persona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia