cultura

Càntut ja té mil cançons dels avis i farà un festival a Cassà

El projecte, nascut l'any 2012, recull al nou web el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines

Del 18 al 20 de novembre s'organitzaran actes i concerts per difondre-les

No fa ni quatre anys el mestre banyolí Albert Massip va iniciar tot sol un projecte carregat d'il·lusió que consistia a recollir i difondre totes aquelles cançons que la gent gran recordava i que transmetia a través del boca-orella. El blog, Cançons i músiques dels avis, va anar creixent i de mica en mica s'ha convertit en tot un referent del ric patrimoni musical popular i de transmissió oral de les comarques gironines.

Actualment ja disposa de mil enregistraments sonors (entre els quals n'hi ha alguns de videogràfics) a partir d'uns 125 cantadors i sonadors d'instruments d'una cinquantena de poblacions diferents d'arreu de la demarcació, gràcies a la col·laboració d'una cinquantena de recol·lectors de cançons. És per això que, arran de la col·laboració amb l'empesa Alter Sinergies, i seguint la recomanació del cantautor Jaume Arnella –“si això no ho canta ningú, es perdrà”, els va advertir–, neix un projecte més ambiciós que porta el nom de Càntut. Aquest es compon de dues vessants: el web que millora la consulta de tot aquest patrimoni digitalitzat i un festival que donarà vida i materialitzarà les cançons recollides.

D'aquesta manera, a cantut.cat s'hi troba de forma clara el repertori classificat en set grans àmbits: les cançons i cantarelles infantils i d'escola (de bressol, de dansa, de joc...), cançons narratives (romanços i balades d'amor, crims, traïcions i esdeveniments històrics), cançons de taverna (humorístiques, satíriques, polítiques, picants...), cançons d'origen improvisat (corrandes, nyacres i garrotins), cançons teatrals (cuplets, sainets, comèdies, pastorets), cançons religioses (goigs, caramelles, nadales) i cançons i músiques de ball (sardanes, xotis, pasdoble, vals...). Així mateix, s'ha facilitat l'accés a totes aquelles persones que vulguin col·laborar i penjar la seva gravació per ampliar el nombre d'entrades de què disposa el cançoner.

Fer viure les cançons

Més enllà d'internet, l'altre gran pas és l'impuls del Festival Càntut, que tindrà lloc del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva, una població –com bé va destacar ahir durant la presentació del nou projecte el mateix Albert Massip– “amb una àmplia tradició musical” i amb el suport de l'Ajuntament i diverses entitats culturals que sumaran esforços. Entre els objectius del festival, en què hi haurà tallers, concerts i exposicions, Massip avança que “es vol ajudar i donar a conèixer les persones, músics, grups, entitats i col·lectius que treballin per divulgar el patrimoni musical tradicional català”. També –hi afegeix– “la voluntat és recuperar vells espais i crear-ne de nous perquè sigui possible cantar-hi en grup”.

A l'acte també hi van ser presents Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals; Martí Vallès, alcalde de Cassà de la Selva; Josep Ferrer, regidor de Cultura de Cassà de la Selva, i Albert Piñeira, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona.

LES XIFRES

1.000
enregistraments estan digitalitzats en l'apartat “Cançoner” del web cantut.cat.
125
cantadors i sonadors d'instruments de les comarques gironines han col·laborat en el projecte.
45
recol·lectors, entre músics, musicòlegs o amants de la música popular, han contribuït a recollir cançons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA