cultura

Entesa al Macba

Valentín Roma i Paul B. Preciado estan a punt de signar un acord amb el museu que evitarà el judici per acomiadament improcedent després del cas de censura

El gerent
del museu,
Joan Abellà, plegarà d'aquí
a tres mesos

L'exconservador en cap del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Valentín Roma, i l'excap de programes públics, Paul B. Preciado, han arribat a un acord amb el museu –que, si no hi ha cap imprevist, se signarà els pròxims dies– i així s'evitarà el judici per acomiadament improcedent a causa de la seva destitució després del cas de censura l'any passat de l'exposició La bèstia i el sobirà, de la qual eren també els comissaris.

Segons ha pogut saber aquest diari, el judici laboral havia de tenir lloc al febrer, però, finalment, les dues parts van pactar una solució al gener. En virtut d'aquest acord, Roma –que justament acaba de ser nomenat nou director de La Virreina Centre de la Imatge– i Preciado renuncien a ser readmesos en els seus llocs de treball i a la indemnització que els pertocava. Sí que percebran una part del sou que els corresponia aquests últims mesos (entre tots dos, la xifra puja a uns 60.000 euros).

Un punt clau per desencallar la negociació va ser la promesa que va fer el museu d'agrair públicament la feina de Roma i Preciado. Pròximament, el Macba emetrà un comunicat en el qual tindrà aquest gest conciliador amb els seus dos extreballadors, els ideòlegs d'una programació que, amb la seva fulminant sortida, va quedar en bona part desvirtuada. A Roma i a Preciado se'ls havia encomanat la missió de renovar els continguts del museu per connectar-lo amb l'escena artística catalana i, sobretot, amb el públic.

Tot plegat ha transcorregut fins ara amb molt secretisme. Aquest mitjà va intentar ahir obtenir una valoració oficial del Macba, sense èxit. La institució no va voler facilitar cap detall de l'acord.

El gerent del museu, Joan Abellà, està duent les regnes de la resolució d'aquest conflicte. Abellà va ser l'únic supervivent de l'equip directiu quan el Consorci del Macba va intervenir en l'enorme crisi que va provocar la intenció de cancel·lar l'exposició La bèstia i el sobirà, polèmica per la presència d'una escultura del rei Joan Carles I sodomitzat.

L'escàndol va ser majúscul i uns dies després la mostra es va acabar obrint al públic. Bartomeu Marí, el director, va dimitir –per bé que no va marxar fins al cap d'uns mesos– i Roma i Preciado van ser cessats –de manera immediata– per pèrdua irrecuperable de confiança.

Però ara Abellà també té els dies comptats al museu: ja ha anunciat que plegarà d'aquí a tres mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE