cultura

Els interiors de Masó llueixen amb llum pròpia en una exposició

Es va inaugurar ahir al Museu d'Història de Girona i la Casa Masó i es podrà veure fins al 25 de setembre

Després itinerarà a Sant Feliu de Guíxols, Olot i Torroella

En un dia tan rúfol com el d'ahir, ideal per restar a casa, una bona alternativa va ser deambular per l'exposició Masó: interiors, que fins al 25 de setembre es pot visitar al Museu d'Història i la Casa Masó de Girona. Una mostra única, que reuneix més de 260 obres que permeten descobrir no només els interiors més representatius de l'arquitectura del noucentisme sinó la faceta artística menys estudiada de l'obra arquitectònica de Masó, el seu concepte de disseny i decoració de la llar.

El recorregut permet endinsar-se de ple als interiors més representatius de nou cases projectades per l'arquitecte gironí, intervencions en interiors de tota la carrera de Masó. Entre aquestes, les més interessants que pertanyen al període central del seu treball, que coincideix amb el moment àlgid del noucentisme, entre 1910 i 1917. Una bona mostra la trobem amb un dels conjunts més espectaculars que s'exposen: la sèrie de vitralls procedents de la Casa Ensesa de Girona, que s'han restaurat per a l'ocasió. També, entre altres peces, destaca el mobiliari domèstic cedit pels propietaris de la residència familiar Apartament Masó Bru, amb els seu mobles de menjador i dormitori, representatius de l'adaptació del disseny Arts & Crafts europeu. Aquestes s'incorporaran a la Casa Masó quan conclogui la mostra.

L'exposició i el catàleg presenten aspectes fins ara poc coneguts, noves dades, plànols, dibuixos i mobles inèdits, i fins i tot noves atribucions al corpus de l'arquitecte, que en alguns casos s'acompanyen de les produccions dels artesans i artistes que van col·laborar amb ell, com ara Enric Casanovas, Fidel Aguilar, Joan Baptista Coromina i Francesc Vayreda. En total 260 obres que inclouen diferents conjunts de mobiliari, escultures, croquis i dibuixos, vitralls, brodats i fotografies històriques.

Després de Girona, l'exposició, comissariada per Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, es presentarà al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols.

Reivindicar la cultura

Tant Jordi Falgàs com el regidor de Cultura, Carles Ribas, van aprofitar la seva intervenció en l'acte inaugural per fer una defensa de la cultura en general arran de la polèmica sorgida arran de les paraules del defensor de la ciutadania de girona, Ramon Llorente, acusant la política cultural del govern d'“elitista”. Per a Falgàs l'exposició és “una al·legoria que demostra que, més enllà de la cultura de masses, hi ha una cultura més valuosa com és el patrimoni de les nostres vides, viles i ciutats, deixada pels nostres avantpassats, pares i avis, feina de fa cent anys de tota una sèrie d'artesans d'aquest país que volem anar construint”. Un patrimoni, com va remarcar, “que tenim el deure de conservar, estudiar i deixar per a la futures generacions”.

Al seu torn, Carles Ribas va manifestar: “La cultura en cap cas és prescindible, no se la pot limitar a la banalitat i encara
menys a la frivolitat economicista. Tampoc es pot qualificar d'elitista perquè vagi dirigida a un públic més minoritari.” La cultura, per a Ribas, “té una entitat pròpia i és un bé social que s'ha de preuar”, va sentenciar.

Per la seva banda, la directora del Museu d'Història, Sílvia Plana, va reivindicar la faceta d'aquesta mostra, que ajuda a difondre les històries privades, “més delicades”, que conformen la història de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia