cultura

Patrimoni

arxius

Memòria compartida

Els arxius històrics dels barris de Badalona s'uneixen en un projecte per mostrar en línia els seus fons documentals

Comencen tres entitats amb unes 8.000 imatges i amb la voluntat d'aplegar-ne moltes més

L'objectiu del projecte Arxius Bdn encetat pels arxius històrics del barris de Llefià, Dalt la Vila i Sant Crist de Can Cabanyes és conservar la memòria dels barris de Badalona i donar-la a conèixer a tothom que hi estigui interessat. Les tres entitats han digitalitzat el seu fons documental i el mostren conjuntament a través d'un web que permet l'accés lliure als documents sempre que no se'n faci un ús comercial. A més, conviden tots els badalonins, veïns i entitats que tinguin imatges o documents que els portin a la seu dels diferents arxius perquè se'n pugui fer la digitalització i conservar-los. Els arxius només en fan còpia i tornen l'original als seus propietaris.

L'Arxiu Històric de Llefià és capdavanter en la recollida de material sobre la història del barri i la seva digitalització. Els seus responsables, juntament amb els dels arxius de Dalt la Vila i Sant Crist de Can Cabanyes, han impulsat el projecte amb la xarxa Llefi@Net, que s'ocupa de la part tecnològica. Jordi López, de Llefi@Net, explica que la idea del treball en xarxa respon a la voluntat de “posar a disposició de tothom els recursos que tenen els diferents arxius”. Per aquest motiu, han adquirit un domini a internet i han creat el web Arxius Bdn, arxius històrics dels barris de Badalona, en xarxa, en què pensen abocar tota la documentació històrica digitalitzada. De moment ja es poden consultar i disposen de 8.045 documents que hi han introduït els arxius històrics de Llefià i Dalt la Vila, mentre que el Sant Crist de Can Cabanyes està ultimant el procés per introduir-hi tota la documentació de què disposa.

Bona resposta ciutadana

L'objectiu és aconseguir que en el futur entitats d'altres barris de la ciutat es puguin anar afegint en un projecte que tot just acaba d'arrencar. Facu Martínez, de la Concepción, responsable de l'Arxiu de Dalt la Vila i creadora del portal Badalona Recuerdos, assegura que hi ha altres barris que s'han interessat pel projecte. “És una manera d'aconseguir que fotos i documents que expliquen la història dels nostres barris no es perdin”, argumenta, i hi afegeix que la resposta ciutadana és positiva i que són molts els veïns que veuen en amb bons ulls la iniciativa i s'acosten als arxius amb documents perquè puguin ser digitalitzats. El que cal ara per créixer és que entitats d'altres barris que també tenen un fons documental en facin la digitalització, per poder formar part del projecte. La responsable de l'Arxiu de Dalt la Vila reconeix que molts no han fet el pas perquè no tenen els coneixements tecnològics necessaris. Per aquest motiu, a Llefi@Net s'ocuparan d'oferir la formació necessària als responsables de l'arxiu.

Hi ha històries quotidianes que mostren veïns a les festes populars o a celebracions assenyalades, imatges testimonis de la transformació dels barris i edificis, i espais avui desapareguts que permeten evocar una Badalona de temps passats però que els impulsors del projecte reivindiquen que cal recordar perquè formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat. Per això volen que tothom que tingui imatges i les vulgui compartir les faci arribar als arxius. El material recollit pot servir de base per a futures exposicions, xerrades o itineraris històrics per als barris: “Fer més accessible el coneixement”, conclouen.

8.045
documents
compartits són els que ja es poden trobar al web d'Arxius Bdn () classificats segons l'origen territorial i per ordre cronològic. L'arxiu és majoritàriament de fotos però també de vídeos, gravacions sonores i publicacions. També hi ha imatges a partir de la primera dècada del segle XX.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia