Altres

música

concert

Izal: “Tot surt de les nostres butxaques i els nostres caps”

El grup madrileny, un dels més destacats de l'escena ‘indie' estatal, actuarà divendres a La Mirona dins de Temporada Alta

Presentarà ‘Copacabana', amb el grup gironí Carmen 113 com a teloner

  • Izal, en una imatge promocional del disc ‘Copacabana' JAVIER ROSA.
  • VÍDEO: .

Indie? Som un grup de música, essencialment de pop-rock. Però sí que som independents al 100%: tot surt de les nostres butxaques i els nostres caps”, afirma Mikel Izal, vocalista i compositor del grup Izal , una de les formacions més destacades de l'última fornada d'això que alguns encara en diuen l'indie espanyol. Izal presentarà divendres el seu tercer disc, Copacabana (2015), en un concert que tindrà lloc a La Mirona de Salt (22 h, 23 euros), coorganitzat amb el festival Temporada Alta . Obrirà la nit el grup gironí Carmen 113, que avançarà alguns dels temes que formaran part del seu quart disc, Discutir desnudos, previst per a l'any vinent.

En sis anys de vida, Izal ha publicat tres discos –Magia y efectos especiales (2012) i Agujeros de gusano (2013) han precedit Copacabana–, ha ofert molts concerts per tota la geografia estatal i també per països com ara l'Argentina i Mèxic –al novembre la banda tornarà a Londres i tocarà també a Dublín i Berlín– i ha utilitzat molt bé les noves eines d'internet per difondre la seva música. El grup que completen Alejandro Jordá (bateria), Emanuel Pérez Gato (baix), Alberto Pérez (guitarres) i Iván Mella (teclats) ha realitzat “tres o quatre videoclips de cada disc”, però també ha difós per la xarxa “moltes gravacions audiovisuals en què apareix el grup tocant en directe, que destil·len autenticitat musical”, afirma Mikel, segons el qual estan oberts a gairebé tot en el terreny digital: “Sempre que ens fan una proposta en què la música és l'element prioritari, l'acceptem.”

Com a grup nascut en el tercer mil·lenni, Izal sap quin és exactament el terreny on es mou millor: “Els temps evolucionen i nosaltres hem tingut la fortuna de protagonitzar un canvi de paradigma musical, pel que fa a la manera d'arribar a la gent. Juntament amb grups com ara Love of Lesbian i Supersubmarina formem part d'una nova onada musical que ha crescut més gràcies al boca-orella digital, que no pas en els despatxos de les grans discogràfiques”. Penjar vídeos en directe a Youtube és per a Izal, més que una estratègia comercial, una manera de compartir la seva passió: “Ha estat la manera com a mi m'ha agradat més conèixer nous grups, perquè el directe és com la veritat absoluta de la música.”

Les cançons d'Izal destaquen especialment per les seves lletres, que “sempre intenten dir alguna cosa” i evitar la buidor, i també per la manera com les canta Mikel: “Suposo que vas adquirint experiència i et treus complexos. Per a mi és evident que una cosa tan visceral com és cantar no hauria de ser mai mesurada. En el primer disc vaig arribar a l'estudi amb la por que totes les veus havien de ser perfectes, i amb Agujeros... vaig fer un pas important, però crec que és en aquest últim disc on realment canto des de dins i aconsegueixo que soni natural.”

La gira de Copacabana haurà superat els seixanta concerts en poc més d'un any. Realment, el grup està mantenint un ritme molt intens. Quan li preguntes per què porten aquesta vida tan frenètica, Mikel diu: “Perquè fem el que ens dóna la gana.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia