cultura

Elaboren a la Pobla una ratafia del segle XVIII

Es tracta de la Ratafia de l'Ermità, un projecte entre Licors Portet i el Calendari de l'Ermità

Fra Valentí Serra de Manresa ha recuperat aquesta fórmula a partir d'arxius caputxins del segle XVIII

LaL'emblemàtica licorera de la Pobla de Segur, Licors Portet, presenta un nou producte: la Ratafia de l'Ermità. Ho fa com la ratafia catalana més antiga, ja que està elaborada a partir d'una fórmula recuperada per Fra Valentí Serra de Manresa a partir d'arxius caputxins de final del segle XVIII. Aquest licor ha estat elaborat per la maceració en aiguardent de vi de disset plantes aromàtiques i fruites. La seva graduació és del 26% de volums d'alcohol i el contingut en sucre, de 250 grams per litre. La ratafia és un dels licors més tradicionals de Catalunya, fet essencialment a base d'aiguardent, sucre i la maceració de nous verdes i plantes aromàtiques. Aquest nou producte s'ha associat amb el tradicional Calendari de l'Ermità, una publicació anual de caràcter tradicional i popular amb més de 140 anys de trajectòria ininterrompuda. La Ratafia de l'Ermità és un licor aperitiu i digestiu. La tradició pairal i monàstica de Catalunya n'aconsella una copeta, beguda amb moderació, després dels àpats festius, ja que afavoreix la digestió i activa la circulació de la sang. La ratafia, en general, també és un excel·lent complement a la cuina en salses o rostits, on aporta tots els sabors i matisos de les plantes amb què s'elabora i, també, per elaborar postres amb fruita o pastisseria.

Tradició

Licors Portet té una llarga experiència en l'elaboració de licors. La seva especialitat és la ratafia, que comercialitza amb el nom de Ratafia dels Raiers. Darrerament, però, la licorera pallaresa també s'ha atrevit a elaborar el patxaran, i juntament amb el Parc de les Olors d'Araós, també han elaborat Lo Patxaran del Bosc de Virós.

LA XIFRA

s. XVIII
és el segle a partir del final del qual s'ha elaborat la Ratafia de l'Ermità, a partir d'arxius caputxins.

Productes associats

A banda de la nova ratafia, en aquesta nova etapa del Calendari de l'Ermità també es volen incorporar altres publicacions i productes associats a la marca amb l'objectiu d'enfortir-la i dotar-la de més presència. Els quaderns de la Col·lecció l'Ermità han estat una primera iniciativa, que ara es veu complementada per la Ratafia de l'Ermità. El Calendari de l'Ermità és un calendari tradicional, agrari i astronòmic, que conté el santoral, les festes majors, les fires i mercats de Catalunya i Andorra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia