cultura

circ

El llegat dels Raluy

Ha arribat a Girona el nou espectacle ‘Legacy', que combina classicisme i modernitat

Aquesta nova gira, que va començar al juny, ja l'han vista 50.000 espectadors amb un “èxit rotund”, tal com s'enorgulleix Lluïsa Raluy

Hi va haver una era gloriosa en què el circ estava molt ben considerat i s'anunciava com “el millor espectacle del món!” Els Raluy, una de les grans famílies del circ, fa cinc generacions que treballen per mantenir aquest estatus i reivindicar el prestigi de les arts circenses. Ara el Circ Raluy s'ha desdoblat en dos circs que comparteixen el mateix nom però fan espectacles i gires independents, per poder arribar a més localitats i garantir la rendibilitat i el futur d'aquest projecte artístic.

A Girona, com és tradicional per aquestes dates, han muntat la carpa i han instal·lat els seus típics carruatges d'aire retro per presentar aquest espectacle que des del juny ja han vist 50.000 espectadors i que es titula Legacy . Com deixa clar el nom, al capdavant d'aquesta gira hi ha Lluís Raluy, un dels fills del fundador, juntament amb la seva filla Lluïsa, que pren el llegat familiar per continuar amb la mateixa línia artística que porten a terme des de fa anys, reivindicant un circ de tall clàssic. “Fem un espectacle de persones adultes que cap nen hauria de perdre's, tal com ens agrada dir”, explica Lluïsa Raluy, que també exerceix d'artista (Lousia) amb un número de trapezista.

Amb un espectacle que emula l'era daurada del circ, la de les dècades dels vint i dels trenta del segle passat, però també adaptat pel que fa a l'humor i a la comicitat amb l'actualitat, Legacy desplega un seguit d'actuacions que agraden tant a grans, com a petits, com a adolescents. A partir del famós crit de benvinguda “Ladies and gentlemen!”, el presentador Maxi, que també exerceix de mag, anuncia tot un seguit d'actuacions que van des d'un espectacle de foc a càrrec d'Artur fins a les actuacions aèries de Lea i Lucy, passant pels acròbates Los Rockers, l'humor del reconegut clown Sandro Roque i el duet sobre patins que porten a terme Niedziela i Emily Raluy. El cèlebre Lluís Raluy (el pallasso Lluïset) també té el seu moment de glòria.

I a partir de demà, entre els caps de cartell del Circ Raluy, destacarà la incorporació d'Iya Traoré, exfutbolista del París Saint Germain i considerat des de fa anys l'estrella absoluta del freestyle. Fitxat per una coneguda marca esportiva i protagonista de diversos anuncis i del famós videoclip de Shakira amb l'himne del mundial de Sud-àfrica, ostenta nombrosos rècords en la seva especialitat, alguns dels quals quedaran demostrats davant del públic.

“Estem tenint un èxit rotund. Mai no ens havíem trobat que se'ns aixequés tot el públic dempeus en acabar la darrera actuació”, explica meravellada Lluïsa Raluy.

Al darrere d'aquest circ ambulant hi ha mig centenar de persones que treballen i viuen als carruatges d'època, inclosos una vintena d'artistes, molts dels quals porten el cognom Raluy o tenen algun grau de parentesc amb la família. Un esforç que és sinònim de circ de qualitat. El Circ Raluy serà a Girona fins al 13 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia