cultura

Cultura

L'abandonament de la cultura

Professionals i associacions culturals denuncien en un manifest la manca de polítiques culturals de llarg abast i “la continuada i creixent situació d'abandonament que rep la política cultural catalana”. El document es refereix tant a les polítiques culturals de la conselleria de Cultura de la Generalitat com a l'àrea d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona. El manifest lamenta que les dues institucions “duen a terme unes pràctiques que s'allunyen de les normes mínimes de respecte als creadors de Catalunya i als seus públics”.

Pel que fa a la Generalitat, el document constata que hi ha “una absoluta manca de transparència” de la política cultural de la conselleria, així com falta d'autonomia i d'actuació del Conca. Entre altres coses, denuncien la manca d'un projecte cultural clar, i que periòdicament es deixin anar globus sonda per observar la reacció del sector. El desmantellament d'estructures sòlides en el territori també preocupa els professionals.

Respecte a l'Ajuntament, el manifest lamenta que s'hagin deixat de banda “pràctiques que tenen a veure amb la voluntat de servei públic i activació social de la cultura” i es denuncia que es torni a “polítiques culturals de la marca Barcelona, lligades al format festival i a l'empresa”. El document és molt crític amb les convocatòries dels concursos a la direcció del Grec i el Mercat de les Flors, que ignoren els processos de participació que s'havien engegat abans de l'arribada del tinent d'alcalde Jaume Collboni.

Un assessor amb molt de poder

Després de signar el pacte de govern amb Barcelona en Comú, el líder socialista Jaume Collboni va fitxar Xavier Marcé com a assessor personal. Primer va intentar designar-lo comissionat, però el partit de l'alcaldessa Ada Colau ho va vetar al·legant que Marcé és una persona propera a la indústria cultural convencional. El cas és que Marcé ja és de facto l'home que controla la política cultural barcelonina. Ha estat nomenat representant de l'Ajuntament en les grans institucions: a les fundacions del Liceu, al Museu Picasso (on es manté Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals en l'etapa de Xavier Trias), a Barcelona Cultura i a Casa Amèrica, així com en els consorcis del Mercat de les Flors, el Macba (curiós és també el nomenament de Fèlix Riera, de l'òrbita d'Unió Democràtica), el MNAC i l'Institut Llull. També és als òrgans de govern de la Fundació Muñoz Ramonet i del CCCB. En molts casos, Marcé relleva Berta Sureda, que continua essent oficialment comissionada de Cultura. El regidor de CiU, Jaume Ciurana, va denunciar en el ple que ”Colau i Collboni han enganyat Barcelona en Comú pactant en secret les funcions de Marcé tot i no ostentar el càrrec”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia