cultura

música

novetat discogràfica

De les seves ‘Nits en blanc', Glòria Garcés en fa música

La cantant i pianista gironina presenta en directe el seu primer disc en solitari, demà al Sunset Jazz Club

La cantautora fusiona la música d'autor amb apunts de jazz i aires llatins i mediterranis

Confessa Glòria Garcés que se sent com aquells ocells als quals obren la gàbia. El que no explica és que ella sap volar i, a més, amb tècnica contrastada i elegància de sobres.

Polifacètica i creativa, Garcés té una àmplia formació i trajectòria musicals que l'han portat a formar part com a pianista, clavecinista, cantant i compositora de nombrosos grups musicals i teatrals diversos, des de Les Sixters fins a Cor de Teatre, passant per Gong Teatre, Gaia Contes Musicals, Paco Viciana, La Cantoria, Orquestra de Girona, Cor de Cambra de Granollers... El procés natural l'ha portada a beure d'aquestes diferents fonts artístiques i a treure del calaix totes aquelles lletres i cançons que escrivia, en principi, només per a ella, i que ara plasma en el seu primer disc com a cantautora: Nits en blanc.

El perquè del títol el justifica pel fet que es declara una au nocturna. És durant la nit que li surten les lletres i els motius musicals, i si, com li passa molt de tant en tant, té insomni, aleshores és encara més productiva. Potser per això apareix a la portada del disc radiant i somrient, desperta i envoltada d'una munió desendreçada d'objectes personals. “M'hi sento molt a gust i creativa, en el caos nocturn”, insisteix.

També, la imatge, senzilla, natural i poètica com ella mateixa, expressa allò que traspuen les lletres i melodies d'aquest treball, marcat per cançons que, en definitiva, són una mena de diari íntim i personal. “Amb tota la humilitat, són pulsions vitals, vivències, creences, desitjos i sensacions diverses que vull compartir amb tot aquell qui ho vulgui”, remarca. Parla del naixement, la pèrdua, la maternitat, l'alegria, la nostàlgia i l'amor. Elements essencials de les nostres vides i que, com bé diu, “tenen un magnetisme que ens atrau sense remei”.

Tot això, i més, ho fa a través d'un estil molt personal –distanciat del registre habitual com a integrant d'un grup polifònic– que fusiona la música d'autor amb apunts de jazz i aires llatins i mediterranis. Admiradora confessa de la colombiana Marta Gómez (guardonada en els Grammy), de la qual versiona algun tema en els concerts, així com de Jorge Drexler, Sabina, Llach i Serrat, Glòria Garcés posa la veu i el piano a les seves composicions, i es fa acompanyar de músics de contrastada solvència com ara el brasiler Evandro Correa (guitarra), Xavi Molina (saxo i clarinet) i Enric Canada (percussions).

En el concert de presentació del disc, que tindrà lloc demà al Sunset Jazz Club de Girona (les entrades estan exhaurides fa dies), també l'acompanyarà el contrabaixista Pere Martínez.

Arran de l'èxit d'aquest concert anuncia que oferirà una altra sessió, a la mateixa sala, el 2 de desembre i, en espera que es vagin concretant propostes per a la seva gira de cara a la primavera, ja té lligades actuacions a Pals i Arbúcies. Això, compaginat amb les seves altres vessants musicals, com ara la seva carrera d'actriu cantant en les obres Allegro i Operetta, que continuen de gira.

LA XIFRA

9
cançons formen aquest disc, ‘Nits en blanc', enregistrat el juny del 2016 a l'estudi Soundclub de Salt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA