cultura

El 60% dels catalans no visiten exposicions

El nivell d'estudis, i sobretot el nivell d'estudis de la mare –pel fet de ser elles les que acostumen a planificar el temps de lleure familiar–, és un dels factors més determinants en la propensió dels catalans a visitar o no museus. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba l'informe relatiu a les pràctiques culturals als museus durant el 2015 que van presentar ahir el Departament de Cultura i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. La intenció de l'estudi és contribuir a la millor relació de cada centre amb els seus visitants i saber “de quina manera poden atreure nous públics”, segons Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

L'informe destaca que el 12% dels visitants catalans a museus el 2015 hi van anar amb nens. El principal factor que allunya els enquestats dels museus són la manca d'interès (40%), la manca de temps (27%) o la preferència per altres alternatives d'oci (24%), mentre que el preu és només el quart factor que obstaculitza aquestes visites.

Segons l'estudi, el 60% dels catalans majors de 14 no va visitar cap exposició el 2015 i el 25 % va visitar almenys un museu. El restant 15% dels catalans no va visitar museus, però afirma haver visitat una sala d'exposicions, un monument o una galeria d'art. D'entre els que van visitar museus, el 60% declara haver gaudit de la gratuïtat. En total, la despesa de la població de Catalunya en entrades a museus durant el 2015 no va arribar a 10.000.000 d'euros, i una part d'aquesta despesa es va fer fora de Catalunya. Joaquim Nadal va parlar durant la presentació de la poca propensió “a fer de turistes de la nostra pròpia ciutat”. En aquest mateix sentit, Àlex Susanna, director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, va afirmar que “determinats equipaments són víctimes del seu propi èxit pel que fa al visitant local, que es troba amb dificultats per visitar el Museu Picasso, la Pedrera o la Sagrada Família”. Segons Magda Gassó, cap del servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, “hi ha uns pocs equipaments que tenen molts visitants i molts que poden créixer més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona