cultura

música

novetat discogràfica

Tano!: “No hi ha límits ni en la música ni en les lletres”

El duet format per Òskar Garcia (Hurricäde) i Víctor Álvarez (Anchord) publica el seu brutal debut homònim, només amb guitarra i bateria, i el situa entre els millors discos de ‘hardcore' del 2016

  • Tano!, a l'Actitud Festival de Vidreres SERGI VILA.
  • VÍDEO: L'ànima en pena

Tenen els seus orígens en el punk i el hardcore, però la seva deriva sonora els pot portar a experimentar amb altres músiques com ara el reggae i el dubstep, i les seves lletres no eviten la crítica social però tenen, en general, “un tarannà més fantàstic i estratosfèric, i parlen sobre forats negres a l'espai exterior i bruixes medievals”. Són Tano! , el duet format per Òskar Garcia –veu i guitarra, abans amb els desapareguts Hurricäde– i Víctor Álvarez, baixista d'Anchord, que a Tano! s'ha passat a la bateria, per crear un mur de so només amb aquests dos instruments, i uns quants pedals, que ja ha estat reconegut per la crítica: la revista MondoSonoro ha situat el seu debut homònim en el número 2 de la seva llista de millors discos de hardcore i punk del 2016. Tano! ha estat editat en vinil per Saltamarges , La Agonía de Vivir i Krimskramz, i també es troba a les plataformes digitals, però no en CD.

“Amb en Víctor ens coneixíem perquè coincidíem als mateixos llocs: la TZVR de Sant Feliu, l'ATV de Sarrià de Ter... Ens aveníem molt i, d'una forma natural, vam començar a tocar junts una mica abans de l'últim concert de Hurricäde, el 20 de juny del 2015 a la TZVR”, recorda Òskar Garcia. A part de l'absència de baix, que el guitarrista considera “un repte” i ho afronta creant estructures rítmiques amb els pedals de la seva guitarra (“intentem sonar com un grup complet, en què no es trobi res a faltar”), un altre canvi ha estat l'idiomàtic: a Hurricäde l'Òskar cantava en anglès i ara ho fa en català, sense perdre la vocació screamer, en temes com ara El despertar, Rius de serps, Un moment, un instant, La torre de les bruixes, L'última frontera i L'ànima en pena, el tema triat per al videoclip que ha realitzat Jazz Rodríguez (Mourn). Tano! també demostra un curiós sentit de l'humor en els títols dels temes instrumentals: Quentin Tarantano, Takeshi Kitano, Budisme tibetano i Jano Montano.

El disc es va gravar en directe el gener passat a Cal Pau (Sant Pere Molanta, Alt Penedès), amb el molt sol·licitat Santi Garcia (No More Lies) com a productor, i el seu germà Víctor es va encarregar de la masterització. La portada ha estat dissenyada per Gerard Serrano.

Tano!, que té el seu local d'assaig a l'ATV de Sarrià –on també assaja Anchord, que acaba d'estrenar disc, As a real return, coeditat per Saltamarges i BCore, entre altres segells–, ha portat a terme fins ara una trentena de concerts, bàsicament a Catalunya, però aquest any el duet s'ha proposat com a objectiu “tocar al màxim a la Península i fer també alguna gira europea”. No serà fàcil fer quadrar les agendes: en Víctor compatibilitza Tano! i Anchord amb altres grups com ara Mendra i Suzy & los Quattro, i l'Òskar és també un dels responsables del segell Saltamarges, que últimament ha reactivat la seva política de llançaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia