cultura

patrimoni arquitectònic

Enllestida la restauració del celler romà

Aquestes darreres tasques han tingut l'aportació de 12.000 euros per part de la Generalitat, que s'han d'afegir als 10.000 euros que hi va destinar l'any 2015

Es tracta d'un emplaçament únic a tot Catalunya

El celler romà de Vallmora, a Teià, va recuperant l'esplendor. Just ara han finalitzat els treballs d'arranjament i restauració que un equip d'arqueòlegs hi duia a terme per tal d'assegurar la preservació d'alguns elements, com també de mantenir la qualitat expositiva del jaciment en el seu conjunt. Aquestes darreres tasques han tingut l'aportació econòmica de la Generalitat amb 12.000 euros, als quals s'han de sumar 10.000 euros més que l'administració catalana ja hi va destinar a finals del 2015, a banda dels recursos de l'Ajuntament. A grans trets, les tasques han consistit en diversos treballs de neteja i conservació sobre murs, revestiments i paviments. També s'hi han sanejat els recipients ceràmics de grans dimensions on s'emmagatzemava el vi laietà i les tombes d'època tardoromana situades en el nivell superior del jaciment, aplicant-hi un seguit de tractaments per pal·liar els efectes destructius dels agents biològics. A més, s'han substituït els llibants de les premses de vi, així com la corda que transmet la força del torn d'una d'elles, ja que els raigs del sol l'havien recremada. També s'ha col·locat un passamà metàl·lic en un tram de l'itinerari i s'ha instal·lat un recobriment de xapa sobre un dels murs de contenció per evacuar l'aigua de pluja procedent de la coberta, entre d'altres. L'alcalde de Teià, Andreu Bosch (CAT-ERC), va ressaltar que, amb aquestes tasques, es pot donar per enllestida la restauració d'aquest equipament que, per les seves característiques, és únic a tot Catalunya. D'aquesta manera, l'emplaçament ja està preparat per mostrar tot el seu potencial als visitants que s'hi acostin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia