cultura

Obituari

Ha mort l'escriptor nord-català Pere Verdaguer

Va ser l'iniciador de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada del Conflent i dels Estudis Catalans de la universitat de Perpinyà

Va escriure una seixantena de llibres de ficció i dialectologia rossellonesa

L'escriptor i acadèmic Pere Verdaguer ha mort a Perpinyà aquesta passada nit. Verdaguer era un dels autors de novel·la en llengua catalana més prolífics de Catalunya Nord i s'havia distingit també amb els seus treballs sobre dialectologia i literatura rossellonesa. Va arribar infant a la Catalunya Nord el 1939 com a refugiat. Va fer els seus estudis a Perpinyà i després a Montpeller. Va exercir de professor d'institut abans d'ingressar a la Universitat de Perpinyà on va ser professor de llengua i literatura catalanes fins que es jubilà el 1994. Fou fundador del Grup Rossellonès d'Estudis Catalans i iniciador de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada del Conflent.

Se'l coneixia sobretot com a escriptor de novel·les de ciència-ficció i llibres de contes, de prosa poètica, de teatre. Va ser traductor, amb l'occità Bernat Lesfargues, de la novel·la de Mercè Rodoreda La plaça del diamant (La place du diamant el 1971). Rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1983) i després el premi Carles Rahola d'assaig el 1992. L'any passat rebé la Medalla d'Honor de la vila de Perpinyà

El passat 1er de desembre va tenir lloc a la Casa dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà, una jornada d'estudi sobre Pere Verdaguer. La jornada va ser un homenatge a l'autor de més de seixanta títols que ha contribuït a la creació d'eines tan importants per a la llengua com els Estudis Catalans a la Universitat de Perpinyà o la Universitat Catalana d'Estiu. L'IFCT (Institut Franco-Català Transfronterer), el grup de recerca dels Estudis Catalans (ICRECS-CRESEM) van participar a l'homenatge, així com l'Institut d'Estudis Catalans del qual formava part en la Secció Filològica. L'IEC va ser representat pel seu president Joandomènec Ros i per la presidenta de la Secció Filològica, Teresa Cabré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona