cultura

Nazis a la frontera

Un llibre de l'historiador Josep Clara repassa les relacions entre els ocupants alemanys a la Catalunya del Nord i les forces franquistes entre el 1942 i el 1944

Espionatge, contraban, fugitius, tràfic de divises, tot s'hi valia a la frontera

L'historiador Josep Clara acaba de publicar el llibre Nazis a la frontera dels Pirineus orientals (Rafael Dalmau Editor) en què repassa les més que estretes relacions entre els ocupants alemanys i les forces de seguretat franquistes des del novembre del 1942 fins a l'agost del 1944. “Durant tot aquest període, en el decurs de la II Guerra Mundial, la frontera dels Pirineus orientals va ser controlada pels alemanys i militaritzada al sud per la dictadura franquista”, explica Josep Clara, autor d'una quarantena de llibres, de què molts sobre la II República i el franquisme. “A la vora de la ratlla i força més enllà –escriu Clara–, les relacions entre nazis i franquistes foren cada vegada més intenses i cordials. La confraternització dels agents de vigilància i els de representació política va afavorir l'intercanvi mutu d'informació i va facilitar l'extradició de refugiats per la vida irregular.” En aquest context, explica l'historiador, les poblacions estratègicament situades a l'Alt Empordà i la Cerdanya van esdevenir “una plataforma ideal per a tota mena d'activitats: espionatge, propaganda política, el contraban, tràfic de divises, exportació il·lícita de mercaderies, bons tiberis i disbauxa i de fugitius que cercaven la salvació a l'altre costat de la frontera”.

Josep Clara recorda la frase del també historiador Pierre Vilar “a les fronteres és on s'observa millor la història del món” per portar els lectors a un món que, més de setanta anys després, sembla de pel·lícula, però que, malauradament, fou ben real. “A la frontera dels Pirineus orientals, la història del món va ser la de la divisió de la humanitat per un enfrontament armat que va tenir repercussions planetàries, la de la França ajupida a Hitler, la dels resistents que volien alliberar-la i de les fileres d'evasió que se n'escapaven, la dels col·laboracionistes i els agents als serveis dels bàndols enfrontats, la dels catalans sotmesos al règim de Franco que van ajudar els qui fugiren del terror nazi, la de la Catalunya franquista que va servir de refugi als nazis quan van ser derrotats”, diu Clara.

L'historiador gironí il·lustra aquest panorama amb nombrosos exemples extrets de diferents arxius i publicacions. Entre aquests destaquen els extrets d'informes policials i militars i de resolucions o comunicats del govern civil, per exemple. Clara ressegueix el curs dels esdeveniments des de l'arribada dels alemanys a la frontera, el 12 de novembre del 1942, fins a la seva retirada, gairebé fugida, el 19 d'agost del 1944. Un desplegament militar que va mobilitzar milers de soldats i funcionaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia