cultura

Jordi Casassas

President del 'Ateneu Barcelonès i candidat a la reelecció

“Volem comprar una casa adjacent al palau”

Volen convertir l'Ateneu en una caixa de ressonància dels diferents territoris dels Països Catalans

Jordi Casassas i Ymbert (Barcelona, 1948), historiador i catedràtic de la UB, és president de l'Ateneu Barcelonès des del 2014, però hi està vinculat des del 1973. Ha estudiat la història de l'entitat i publicat els títols L'Ateneu Barcelonès. Dels orígens als nostres dies (1986) i L'Ateneu i Barcelona. Un segle i mig d'acció cultural (2006). Presenta la candidatura Ateneu@el teu. Les eleccions a l'Ateneu, que té uns quatre mil socis, seran el 16 de març.

Quins són els objectius de la seva candidatura?
Culminar tot allò a què ens vam comprometre en la primera legislatura i que ha generat nous reptes, entre els quals, el de millorar la gestió interna. Vam recuperar el protagonisme de la comissió de Cultura en la planificació cultural: no som partidaris dels dirigismes culturals. D'altra banda, propiciem la implicació del personal en aquesta planificació. Ens interessa, a més, fomentar la sociabilitat, de manera que els socis trobin a l'Ateneu un element atractiu de vida col·lectiva, i que no sigui un lloc on cadascú fa la seva.
Per on passa, això?
Això passa per un paper important de la defensora del soci, i la creació d'un cos de voluntaris per acompanyar la gent que ho necessiti i rebi els nous socis. Volem celebrar una segona edició del dia de l'Ateneu. Es fan uns actes, unes exposicions, un sopar, etc. Per tal que la gent conegui la història de l'Ateneu i el seu potencial hem muntat una sèrie de panells lluminosos a l'entrada de carruatges, i volem elaborar un material explicatiu i un resum dels estatuts perquè els socis sàpiguen com funciona la casa.
Com veu el futur de l'entitat?
Volem reforçar la projecció exterior de l'Ateneu i convertir-lo en una caixa de ressonància dels diferents territoris dels Països Catalans, que trobin a Barcelona un lloc on poder-se explicar. Aquesta entitat sempre ha tingut una representativitat en l'espai ciutadà barceloní i català en general que volem potenciar. Precisament, la setmana entrant inaugurem una mostra sobre el paper dels ateneus en la història de Catalunya.
Com veu l'escola d'escriptura?
És un actiu importantíssim de l'Ateneu que va obrir el 1998, i té unes dimensions i intensitat de vida indiscutibles. Hem d'evitar que arribi el moment en què el creixement vagi en detriment de la qualitat. Volem una bona gestió i un acompanyament de l'Ateneu, que és el responsable últim.
I la biblioteca?
Actualment se n'està digitalitzant el fons. Donem molta importància al consell assessor de la biblioteca perquè en aquests moments hem de combinar les peticions dels socis de compra de llibres, i la cura que hem de tenir amb el fons de col·lecció, perquè és una biblioteca patrimonial importantíssima. El tema dels espais és l'altra gran repte que s'ha de plantejar l'Ateneu, no en un futur immediat, sinó en el present. El nostre projecte passa per rehabilitar uns semisubterranis desaprofitats que té el palau, ideals per reubicar compactes i volums. Tenim el retorn d'uns 60.000 llibres que estaven en dipòsits i que cal reubicar. Alguns podrien anar en uns dipòsits que ens cediria la Generalitat, a Lleida. Amb tot, l'aspiració màxima serà aconseguir amb un cost beneficiós una casa adjacent amb l'Ateneu que permetria un desembarràs per la biblioteca, i per una altra banda la ubicació més endreçada de l'aulari de l'escola.
Quina casa seria, i a quin preu?
Una que dona a la plaça Villa Madrid i que toca paret amb paret amb l'Ateneu. Es tracta d'una oportunitat única per eixamplar i dignificar la part del palau. És tot un edifici sencer, i estem en negociacions per aconseguir ajuts públics, si no seria inassumible i desproporcionat pel que és el pressupost de la casa. Tot això està en estudi i s'està lligant en aquests moments, per això no puc parlar de preu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia